<p>Paret Philippe och Caroline Venet driver hotellrestaurangen &quot;Hostellerie des 3 Mousquetaires&quot; i franska Flandern.</p>

Paret Philippe och Caroline Venet driver hotellrestaurangen "Hostellerie des 3 Mousquetaires" i franska Flandern.

Foto: Peter Oftedal

Tre rätter från franska Flandern

”Hostellerie des 3 Mousquetaires” är byggt på resterna av en gammal borg, som från början var privatbostad. Under andra världskriget bodde tyska officerare i huset, men i dag är bunkern på parkeringsplatsen det enda minnet från den tiden.

Philippes föräldrar köpte stället 1976 och gjorde om det till hotell. Sen dess har det byggts till i flera omgångar. I dag drivs det tjusiga stället av Philippe och hans fru Caroline.

– Jag lagar mat som är generös och regional och som ser inbjudande ut på tallriken, säger Philippe Venet.

– Jag vill inte överraska med den nya sortens matlagning med kväve och nedfrysning, sån där molekylär matlagning som förvandlar kockarna till kemister.

– Nej, mat skall lagas efter säsong. Hit kommer regelbundet varje vecka de små kanalbåtarna från Boulogne med färsk fisk och skaldjur, kycklingen kommer från Licques, grönsakerna från odlarna i närheten och på hösten har vi vilt. Vi lagar också regionala rätter med öl, med cikoria, och med ”pain d'epices”, pepparkaka.

”Hostellerie des 3 Mousquetaires”

Château du fort de la Redoute,

62120 Aire sur la Lys

Flamländsk paj med senap och purjolök (Flamiche aux poireaux)

4 personer

Till degen:

2 1/2 dl mjöl

50 g smält smör

2 ägg

1/2 tsk salt

1 1/2 dl vatten

Lägg mjöl, salt, smör och ägg i en hushållsmaskin och mixa sakta några varv, tillsätt vattnet och mixa till en homogen deg. Låt den vila i 1 timme.

Fyllningen: 

3 purjolökar skurna i små bitar

smör

2 msk fransk senap

1 msk gammeldags senap med frön

2 1/2 dl grädde

2 ägg

salt och peppar

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 160 grader.

2) Låt purjon smälta i smör i en stekpanna tills den mjuknar, den ska inte brynas.

3) Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar.

4) Bred ut degen i en pajform och låt den förgrädda i 160 grader i 15 minuter.

5) Sätt upp ugnen till 180 grader. Bred ut senapen i botten på pajen, lägg i purjolöken och häll i gräddblandningen. Låt pajen grädda i 35 till 45 minuter.

Kyckling i öl och pepparkaka (Volaille à la bière et pain d'épices)

4 personer

1 kyckling

200 g champinjoner

2 lökar i tunna skivor

2 tjocka skivor rökt fläsk

1 flaska öl

1 tjock skiva torr, mjuk pepparkaka

1 msk smör

Gör så här:

1) Skär kycklingen i bitar och stek den runt om i smör.

2) Tillsätt fläsket och löken och låt steka i några minuter.

3) Tillsätt de hela champinjonerna om de är små, i bitar om de är stora. Lägg i pepparkakan och häll i ölet. Lägg på ett lock och låt det hela koka i ca 45 minuter.

4) Här serveras kycklingen med linser kokta med fänkål och potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!