<p>Middag: sommartallrik, musslor eller ankbr&ouml;st.</p>

Middag: sommartallrik, musslor eller ankbröst.

Foto: Arne Adler

Tre goda hälsomiddagar enligt ISO-dieten

Härliga middagsrecept med högt proteininnehåll och kolhydrater med lågt GI. Recepten kommer från boken ISO-dieten -kokboken av Fredrik Paulún, Kristina Andersson och Martin Brunnberg (Fitnessförlaget).

ISO-dietens grundstenar

1. Kolhydrater med lågt GI. Kosten består av glutenfria kolhydrater med lågt GI-värde som håller blodsockret stabilt.

2. Mycket protein. Isodieten innehåller mycket protein som har mättande egenskaper

3. Rätt fett. Isomat innehåller utvalda fettkällorsom ska ge tillfredställelse utan onödig energi. Fettet är främst fleromättat och enkelomättat. Mjölkprodukter ska vara av lättvariant.

Tre goda hälsomiddagar

Sommartallrik

Musslor med nötter, frukt och ost

Ankbröst med haricots verts och svartrötter

 

Sommartallrik

2 portioner

6 små kokta färskpotatisar eller 3 medelstora (200 g)

180 g gravad lax

2 kokta ägg

4 stavar hårdost, 10 % (40 g)

2 tomater

200 g gurka

4 rädisor

1 msk dill

en näve ärtskott

örtsalt

svartpeppar

Gräddfilssås

2 msk gräddfil

1 msk hackad dill

(ev. 1 krm dijonsenap)

0,5 krm vitpeppar

0,5 krm salt

Gör så här:

1. Fördela potatis, skivad lax, skivade ägg och ost på två tallrikar.

2. Gör en sallad av grönsakerna och dela upp i två portioner.

3. Rör ihop gräddfilssåsen och klicka upp på tallrikarna. Färdigt att njutas.

 

Musslor med nötter, frukt och ost

1 portion

500 g musslor (150 g skalade)

några skvättar grönsaks- eller fiskfond

ett fång persilja

1 msk paprikapulver

3 vitlöksklyftor

2–3 msk vinäger

några teskedar torkad basilika

45 g hårdost, max 10 % fett

15 nötter, t.ex. 15 mandlar

125 g frukt, t.ex. 1 päron eller äpple – till efterrätt

Gör så här:

1. Tvätta musslorna. Släng bort dem som är trasiga samt dem som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Koka upp en kastrull med ordentligt med vatten.

2. Tillsätt fond, rikligt med persilja, paprikapulver, hackad vitlök och ett par matskedar vinäger. Lägg i musslorna när vattnet har kokat upp och koka tills skalen har öppnat sig, cirka 5 minuter.

3. Ta upp musslorna med hålslev. Ät dem med ost och nötter till. Frukten blir en perfekt efterrätt.

 

Ankbröst med haricots verts och svartrötter

2 portioner

2 ankbröst (400 g, 300 g utan fett)

2 svartrötter (200 g)

140 g brytbönor

1 rågad tsk potatismjöl

0,5 dl vatten

saften från två apelsiner

1 msk grönsaks- eller kycklingfond

4 tsk örtkryddor, t ex torkad basilika och rosmarin

olivolja

salt och peppar

Gör så här:

1. Bryn ankbrösten i en het stekpanna, men bara den feta sidan. Stek dem sedan färdigt i ugnssäker form på 150 grader tills innertemperaturen uppnår 66 grader (använd stektermometer).

2. Skala svartrötterna och dela dem i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 15–20 minuter. Lägg i brytbönorna ett par minuter innan svartrötterna är klara. Blanda potatismjölet med vattnet.

3. Låt apelsinsaften koka upp i en kastrull tillsammans med fonden, örterna och olivoljan. Tillsätt det utblandade potatismjölet och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

4. Skär bort fettkanten från ankbröstet och skär köttet i skivor. Lägg upp svartrötter, brytbönor och skivat ankbröst på en tallrik. Toppa med lite apelsinsås.

Här hittar du fler nyttiga mål för hela dagen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!