Sveriges största test av hamburgerbröd – betyg på 22 varianter

Att göra hamburgare hemma är mer populärt än någonsin. Men för bästa resultat behövs ett riktigt gott hamburgerbröd. 

I dag är utbudet i matbutikerna enormt. Bra då att Allt om Mat har testat hela 22 olika varianter - nästan hela utbudet. 

Här är resultatet i Sveriges största test av hamburgerbröd. Bara ett bröd fick full pott. Kolla vad din favorit fick eller så hittar du kanske en ny favorit som du aldrig vågat testa.

Christofer Bernestål

Om vi backar ett antal år var hamburgerbröd kanske inte något som fick ta plats i landets matbutiker. Utbudet var ärligt talat skralt. I dag ser det helt annorlunda ut. 

Hamburgare som fenomen har på senare år spridit sig med ljusets hastighet, och statusen har höjts. Vi är mycket mer medvetna och vet vad vi vill ha och förstår både köttets och brödets betydelse. Därför är det kanske inte konstigt att utbudet av hamburgerbröd i dag är enormt. 

Det finns många smaker och varianter på bröd att välja på i handeln. Alla gillar vi olika, men de flesta av oss har nog bara smakat ett fåtal. Allt om Mat har därför valt att äta sig igenom nästan hela utbudet av hamburgerbröd i ett stort test. 

Vi är medvetna om att brioche, potato bun och klassiska varianter är olika typer av bröd. Men vi har ändå valt att ställa äpplen och päron mot varandra, för att ta reda vilken sort som helt enkelt är bäst och godast tillsammans med hamburgare.  

Hur ska ett hamburgerbröd smaka?

Så, hur ska ett hamburgerbröd egentligen smaka? Tja, det bero på vilket typ av bröd man gillar så klart. Men generellt ska sötman, sältan och syran märkas, men som enskild smak inte ta över för mycket. Det är framför allt viktigt att balansen finns tillsammans med köttet. Brödet ska vara saftigt, inte för kompakt, men samtidigt lite degigt.  Det ska självklart heller inte vara för torrt, så att det smular när man håller i det. 

Många bröd är för stora

I första hand är det här ett smaktest, och därför har storleken påpekats i vissa fall, men inte varit avgörande. Men en reflektion under testets gång är storleken. Några är nästans för små, men framför allt är flera bröd lite för stora. Frågar man experter på hamburgare pratar man ofta om att det inte får bli för mycket bröd, att lika stora delar av burgaren ska finnas med i en och samma tugga. Många hemmakockar köper eller gör inte hamburgare som matchar de lite för stora bröden. 

Sveriges största test av hamburgerbröd – här är betygen

Allt om Mat:s test slutade med hela 22 hamburgerbröd, med bara en vinnare. Läs resultatet i Sveriges största test av hamburgerbröd här nedan:

Så gjordes testet!

En panel bestående av Allt om Mat:s redaktion testade bröden för sig och tillsammans med kött, i form av hamburgare. Testet var blint. 

Korvbrödsbagarn - Potato Burger Bun

Cirkapris: 30 kronor (280 g)

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Ett blankt gyllenbrunt bröd som ser inbjudande ut. Panelen var också relativt överens om att hamburgerbrödet smakade gott men utan att sticka ut. Både sött och salt nämndes i smakbilden, men som helhet väldigt neutralt. Flera påpekade att även om brödet var hyfsat luftigt och saftigt, så kändes det stundtals lite torrt och smuligt. 

 

Pågen Färska Hamburgerbröd

Cirkapris: 33 kronor (416 g)

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Ett ganska blekt och kompakt bröd med sesamfrön, som av många upplevdes som lite torrt och smuligt. Någon tyckte det doftade svagt av jäst, men de flesta var överens om att brödet annars smakade relativt neutralt men med lite för mycket sötma. Godkänt och absolut ingen katastrof, flera uppskattade också sesamfröna. Samtidigt ett relativt menlöst hamburgerbröd där varken smak eller konsistens är helt i balans. 

 

Korvbrödsbagarn Max Frisco Hamburgerbröd

Cirkapris: 25 kronor (324 g)

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Mastigt bröd som sticker ut något med sin gula färg. Gott och ganska saftigt blev panelens sammanfattning. Den tydliga sältan gillades av de flesta, men upplevdes som lite för framträdande av andra. Dessutom ansåg några i panelen att det mjuka och saftiga snabbt förvandlades till lite degig konsistens i munnen.   

Korvbrödsbagarn Double Sesam Burger Bun

Cirkapris: 31 kronor (320 g)

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Ett fint gräddat bröd som tydligt sticker ut med sesamfrön i olika färger på toppen. Just sesamfröna var också något som panelen verkligen gillade, och som till detta bröd tillför något extra i smakbilden. I övrigt gick åsikterna isär. Några upplevde smaken som ganska tråkig, medan andra gillade balansen mellan sötma och sälta. Någon älskade brödet och ansåg att det var alldeles lagom lätt och luftigt, medan andra tyckte saftigheten saknades och konsistensen snarare gick mot torr och något kompakt.  

 

Korvbrödsbagarn Fiberrika Hamburgerbröd

Cirkapris: 34 kronor (480 g)

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Ser nyttigt ut med sin mörkare färg, nästan som en fullkornsfralla. Panelen var även överens om att brödet kändes ”nyttig” med sin fiberrika och lite grövre konsistens. Relativt trevligt hamburgerbröd med god spannmålssmak och lagom sälta, tyckte några. Men de allra flesta i testpanelen upplevde ändå helheten som tråkig och för ”brödig”, med lite för torr, smulig och kompakt konsistens.

 

Korvbrödsbagarn Bistro Burger Bun (Brioche Style)

Cirkapris: 31 kronor (280 g)

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Ett fint och blankt bröd med välgräddad yta. Panelen upplevde innanmätet som relativt saftigt och mjukt, om än något degigt. Flera påpekade också en fet känsla i munnen, angenäm tyckte någon, mindre trevlig och med för mycket smak av smörarom ansåg någon annan. Som helhet upplevde de allra flesta dock att brödet var lite för sött, och några kände smak av vanilj. Inget toppenbröd till en köttig hamburgare.

 

Korvbrödsbagarn Klassiska Hamburgerbröd

Cirkapris: 35 kronor (448 g)

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Till utseendet ett ganska klassiskt hamburgerbröd, matt yta och vita sesamfrön. Någon i panelen gillade den neutrala smaken, men som helhet upplevde de allra flesta testarna brödet som tråkigt och smaklöst. Samtliga ansåg också att konsistensen var alldeles för torr och smulig. Precis godkänd.   

 

Garant Brioche Hamburgerbröd

Cirkapris: 24 kronor (200 g)

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Fint glansig och slät yta som täcker ett lite gulaktigt bröd. Panelen tyckte att brödet var luftigt och saftigt. Lätt men utan att falla sönder när man pressar ihop det, vilket är en fördel när man ska äta hamburgare. Några ansåg också att segheten och svampighten i konsistensen var mycket angenäm och gjorde brödet lyxigt. De allra flesta tyckte dock att brödet var lite sött, och några tyckte det söta tog över. Vissa gillade dock sötman och tyckte den balanserades fint mot det syrliga och beska. Stark trea!

 

Korvbrödsbagarn Brooklyn Surdeg Burger Bun

Cirkapris: 26 kronor (280 g)

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Bröd med matt yta som ser något kompakt ut. Även om det väldigt vita innanmätet också upplevdes som lite torrt av vissa, ansåg flera i panelen att saftigheten ändå fanns där. Men i munnen kändes brödet en aning degigt och fastnade i tänderna. Dessutom upplevdes smaken som tråkig och något salt av några testare.    

 

Ica Selection Brioche Hamburgerbröd

Cirkapris: 27 kronor

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Ett blankt bröd med väldigt gulaktigt inkråm. Flera i panelen tyckte att det var helt okej med tydliga toner av ägg, även om smakbilden som helhet var väldigt intetsägande. Några i testpanelen störde sig däremot på för tydlig sötma, medan en annan saknade salt. Konsistensen visade sig också vara för torr och brödet smulade vid testtillfället för mycket med en hamburgare mellan skivorna. 

 

Coop Gourmet Brioche Hamburgerbröd

Cirkapris: 23 kronor (250 g)

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Ett fint och glansigt bröd som är ganska platt i sin form. Många i panelen gillade det lite smöriga, och tyckte att balansen mellan sötma och sälta var väldigt bra, även om någon tyckte den var för söt och mer som en bulle. Konsistensen upplevdes som luftig, även om det mycket saftiga brödet blev något degigt i munnen enligt några av testarna. Men som helhet tillsammans med hamburgare, mycket bra!  

 

Garant Hamburgerbröd med Surdeg

Cirkapris: 24 kronor (300 g)

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Ett ljust och matt hamburgerbröd med lite mjöl på toppen, som mer påminner om en källarfranska. Någon tyckte brödet var lagom saftigt och hade en god neutral smak. Men de allra flesta ansåg att den neutrala smaken gjorde helheten väldigt tråkig. Dessutom upplevde många konsistensen som alldeles för torr och smulig. 

 

Tastino (Lidl) Burger Buns American Style Classic

Cirkapris: 11,50 kronor (300 g)

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Bröd med lite matt, sträv och krackelerad yta. Innanmätet upplevde större delen av panelen som poröst och alldeles för torrt. Några ansåg att den neutrala smaken var godkänd med lagom sälta. Men flera upplevde brödet som tråkigt och med en oangenäm bismak. Kemisk och artificiell sa några, för mycket jäst sa någon annan. Precis godkänt. 

Pågen Färska Gourmet Hamburgerbröd med Briochesmak

Cirkapris: 34 kronor (320 g)

Betyg: 5 av 5

Omdöme: Vackert gyllenbrunt och glansigt hamburgerbröd som ser mycket inbjudande ut. Panelen var också som helhet klart överens om att detta bröd smakade mycket gott. Väldigt fin balans mellan sötma och sälta löd omdömet. Konsistensen upplevdes av panelen som luftig, saftig och mjuk, men ändå tillräckligt seg för att inte smula och falla sönder. Ett mycket trevligt hamburgerbröd även om det ska nämnas att en person ansåg att det smakade lite smörarom, och att några tyckte brödet var lite för stort. Det skulle nog tjäna på att vara något mindre i kombination med en normalstor hamburgare. Men som helhet en riktig favorit och testets vinnare. 

Ica Hamburgerbröd bakad med surdeg

Cirkapris: 25 kronor (300 g)

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Blekt bröd med lite mjölig yta. Ser mer ut som en källarfranska än ett hamburgerbröd. Några upplevde konsistensen som alldeles för torr och gillade inte att brödet lätt gick sönder, och andra tyckte själva brödet var stabbigt. Även smakbilden var blek enligt panelen. Några tyckte samtidigt att den relativt milda och neutrala smaken ändå var god. Men frågan om detta verkligen är ett hamburgerbröd lyftes, och någon sa att det hade ”passat bättre med ost och smör, som en frukostfralla”. 

 

Martins Potato Rolls

Cirkapris: 55 kronor (425 g)

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Ett relativt litet och väldigt gulaktigt bröd med matt yta som ser mjukt och saftigt ut. Det ska sägas direkt att panelen inte var helt överens här. Det fanns flera som ansåg att detta var testets klart bästa hamburgerbröd och några som bara tyckte det var bra eller godkänt. Att det var riktigt saftigt och mjukt var de allra flesta överens om. Flera gillade också att det var lite segt och svampigt, vilket är positivt och bra då det kan suga upp eventuella såser och smaker på ett fint sätt. Några ansåg att brödet smakade lite för sött, var något degigt och någon annan tyckte det hade en bismak som störde. Samtidigt skrev en person: ”Konsistensen är ultimat och smaken gifter sig perfekt ihop med burgaren”.   

 

Tastino (Lidl) Burger Buns Brioche

Cirkapris: 20,90 (200 g)

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Ett lätt glansigt bröd som ser väldigt fint, välformat och inbjudande ut. De flesta av testarna tyckte också att det var saftigt och luftigt och smakade relativt gott. Men några i panelen ansåg att sötman tog över lite mycket. Plus för bra storlek. 

 

Favorit Brioche Hamburgerbröd

Cirkapris: 23 kronor (344 g)

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Stort, glansigt och fint gyllene bröd som ser mycket inbjudande ut. En person tyckte att brödet var alldeles för sött och hade för mycket smak av något som påminde smörarom. Men som helhet föll hamburgerbrödet panelen i smaken, trots sötman. För tillsammans med burgaren tyckte testpanelen att brödet lyfte och att det var saftigt och också smakade mycket gott med bra balans mellan sötma, syra och sälta. 

 

Favorit Hamburgerbröd Grande

Cirkapris: 21 kronor (344 g)

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Stort, matt och något skrovligt ljusgult bröd med väldigt små gryn eller frö på ovansidan. Här var panelen överens om att brödet var luftigt och väldigt saftigt. Däremot gick åsikterna isär när det kom till smaken. Några satte ett högt betyg och gillade verkligen smaken som de tyckte var välbalanserad, även om den gick mer åt det salta än söta hållet. Några andra tyckte brödet var godkänt men med en oangenäm eftersmak. 

 

Eldorado Hamburgerbröd med sesamfrön

Cirkapris: 21 kronor (456 g)

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Ett ljust väldigt klassiskt hamburgerbröd med sesamfrön på toppen. Någon sa att det ser ut som att det kommer från 80-talet. Som helhet var panelen nöjd med smaken och tyckte att den visserligen var neutral, men ändå överraskande god, välbalanserad och att den fick ett lyft i kombination med fröna. Däremot ansåg flera att brödet var lite kompakt och konsistensen lite torr.     

 

Favorit Hamburgerbröd

Cirkapris: 26 kronor (456 g)

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Relativt litet hamburgerbröd av det klassiska snittet med sesamfrön på toppen. Några i panelen tyckte brödet var lite sött samt degigt och därför fastnade i tänderna. Någon tyckte också att det var en aning kompakt och på gränsen till torrt. Men som helhet ansåg ändå majoriteten att hamburgerbrödet i sin enkelhet ändå smakade bra, relativt neutralt och på gränsen till mesigt, men ändå gott och hyfsat välbalanserat ihop med sesamfröna. Dessutom lagom luftigt och saftigt.

 

Tastino White Sesame Burger Buns American Style XXL

Cirkapris: 11,50 kronor

Betyg: 1 av 5

Väldigt stort bröd med fin färg och sesamfrön på toppen. Flera i panelen påpekade att när ett bröd är så här stort och mastigt måste smakerna och konsistensen vara mycket bättre för att det överhuvudtaget ska gå att äta till en hamburgare. Nu ansåg testarna att hamburgerbrödet i stället var smuligt, torrt och relativt menlöst. Dessutom upplevde flera en oangenäm och lite besk eftersmak.