Stort test av 20 olika smaker chipsdipp – här är vinnarna

Chips och dipp är i dag synonymt med helgmys framför tv:n. Utbudet av de populära pulverpåsarna är numera så stort att det är svårt att överblicka. Alla har sina favoriter och har nog bara smakat ett fåtal av alla varianter som finns i butikshyllorna. 

Allt om Mat har därför valt att testa större delen av utbudet på svenska marknaden. 20 dippmix-smaker från fem olika varumärken. Kolla in testet och hitta en ny favorit - det gjorde flera av testarna i panelen.   

Christofer Bernestål

Dippmix, dippsås, chipsdipp eller kort och gott dipp. Kärt barn har många namn, och med tanke på det i dag enorma utbudet av dippsåser i svenska butiker är det lätt att förstå att det är en produkt som blivit en del av den svenska helgen och fredagsmyset i tv-soffan. 

Vi älskar helt enkelt att dippa, framför allt chips. Numera finns det flera olika tillverkare att välja på, och varje varumärke har i sin tur en rad olika smaker. Förmodligen har den vanliga konsumenten inte smakat majoriteten av dessa sorter. För med handen på hjärtat, visst är det ändå så att när du ska välja dipp till helgens chipskväll, så köper du din vanliga favoritpåse med dippmix. På sin höjd har du kanske två eller tre alternativ, för att ibland skapa lite variation i tillvaron. Känns det igen? 

Testat större delen av utbudet på marknaden

Alldeles oavsett finns det gissningsvis ett 20-tal kryddblandningar du aldrig testat, trots att de flimrat förbi framför ögonen på dig många gånger i butikshyllan. 

Allt om Mat har därför valt att testa en större del av utbudet som finns på marknaden, av dippmix i pulverform, som blandas med gräddfil. Sammanlagt gjorde vi ett urval på 20 påsar. Det är en betydande del av smakerna från fem olika varumärken. Jättarna OLW och Estrella, men även varianter från Lantchips, Bjäre och Snack Day (Lidl). 

Vi är medvetna om att alla kryddblandningar smakar olika, och att det i de flesta fall också är tanken. Men testet är ett smaktest, där panelen som består av medarbetar på Allt om Mat:s redaktion, har fått tycka till om vilken dipp de helt enkelt tycker är godast, oavsett smak.

Så gick testet till

Dippmixen blandades med gräddfil efter instruktioner på påsen. Därefter testade panelen de olika varianterna tillsammans med lättsaltade chips i Allt om Mat:s provkök. Provningen var blind. 

 

Foto: Produktbild

OLW Ramslök

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Trevlig med gröna örter, men något grynig i konsistensen enligt flera i panelen. Här nämnde nästintill samtliga annars att dippen var mild, med utmärkande syrlighet. Vissa hade lite svårare för det, andra gillade starkt. 

Foto: Produktbild

Lantchips Vitlök/Ramslök

Cirkapris: 12 kronor

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Slät dipp med örter och trevlig konsistens. Godkänd, men här var nästintill samtliga överens om att att en alldeles för intensiv löksmak blev för mycket. Den tog över chipssmaken. Något obalanserad. 

Foto: Produktbild

Estrella Sourcream & onion

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Någon ansåg att dippen var lite sur och hade en oangenäm bismak. Men som helhet tyckte testpanelen att det här var en fyllig och relativt god dippsås med tydlig balanserad smak av lök, som framför allt fungerar fint till salta chips.

Foto: Produktbild

OLW Ranch

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Rosa dipp som många uppfattade som lite söt och chilisåsig. Barnslig, mild och tråkig enligt några, men mycket god, visserligen mild, men balanserad enligt andra. 

Snack Day Ranch (Lidl)

Cirkapris: 5 kronor

Betyg: 1 av 5

Omdöme: Nej, det här var ett riktigt bottennapp enligt panelen. Grynig konsistens och äcklig obalanserad smak av gammal ketchup och köttfärssås, så som den smakade i skolbespisningen förr i tiden.  

Foto: Produktbild

Estrella Ranch

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 4 av 5

Omdöme: En person i panelen tyckte inte om den här dippmixen och kallade den tråkig med lite fadd smak. Men resterande testare var överens om att det här är en dipp som är lätt att tycka om. Med smak av tomat, paprika och lite hetta, så visade blandningen på fin balans mellan sött, salt och syrligt. Relativt neutral, men ändå väldigt god tillsammans med lättsaltade chips.  

Foto: Produktbild

Lantchips Chili/Habanero 

Cirkapris: 12 kronor

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Gillar man heta dippsåser så kommer den här fungera hyfsat bra tillsammans med salta chips. Men sammantaget ansåg panelen att blandningen var för obalanserad. Lite för stark, för mycket chili och paprika, i kombination med resten av smakpaletten. 

Foto: Produktbild

Estrella Hot Holiday

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Het dippsås som någon tyckte var för söt, och någon annan smakade för mycket tomat. Resterande testare ansåg däremot att förhållandet mellan hetta och det salta och söta var hyfsat balanserat och att dippsåsen som helhet var krämig och god. Visserligen på gränsen till för het, men ändå trevlig tillsammans med chips. 

Foto: Produktbild

OLW Fresh Island 

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Fräsch dipp men ändå krämig, kraftfull och pepprig. Mycket smak, av paprika, tomat och vitlök smälter samman till en välbalanserad och mycket spännande helhet. Det tyckte i alla fall flera i panelen efter testet. Medan andra hade svårt, kanske på grund av den breda smakbilden, att förklara vad blandningen egentligen smakade. Att den därför blev en aning svårdefinierad. Här var panelen med andra ord inte helt överens. Men slutbetyget blir trots allt väldigt högt då flera i panelen gav dippsåsen full pott och kallade den för en nyupptäckt favorit. 

Estrella Holiday

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 4 av 5

Omdöme: En len och krämig dipp med tomat, vitlök och lite hetta. Inte så tung, utan i stället relativt fräsch tillsammans med chipsen. Någon var inte överförtjust och tyckte den smakade majonnäs, en annan att den var meningslös. Men resten av panelen gillade den här dippsåsen starkt då de ansåg att den visserligen var relativt mild, men samtidigt välbalanserad och smakade alldeles lagom mycket tillsammans med chips. 

Foto: Produktbild

Bjäre Dip Tomat, paprika och löksmak

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 3 av 5

Omdöme: En överlag trevlig dippsås med välbalanserad kryddning och god smak. Försiktig i sin framtoning, men samtidigt behaglig. Flera i panelen ansåg däremot att den var lite för söt.

Foto: Produktbild

OLW Chipotle Cheddar

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 1 av 5

Omdöme: Aj aj aj. Förutom relativt fin färg, en katastrof om du frågar en enig panel. Trötta ostbågar, gammalt skåp och svett var ord som användes för att beskriva smaken. Dippsåsen är obalanserad och spretar åt alla håll. För stark, oangenäm kryddning och avsaknad av sötma. Nej tack.   

Foto: Produktbild

OLW Dill & Gräslök

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Plus för att den faktiskt är tydlig i sin smak. För här spelar dillen verkligen huvudrollen, och som helhet är det en relativt god dipp. Någon tyckte till och med att den var väldigt god och slog till med högsta betyget. Lite för intensiv smak av just dill ansåg däremot andra. Någon tyckte även konsistensen var för tjock, och ytterligare en att löksmaken kändes artificiell. 

Estrella Dill

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Det smakar mycket dill, men tyvärr ansåg panelen att dippmixen som helhet inte höll måttet. Anledningen är en något artificiell dill- & löksmak, och framför allt något oangenämt odefinierbart, som någon beskrev som hö. 

Foto: Produktbild

Bjäre Dipmix med gräslökssmak

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Ett plus för fin och mjuk konsistens. Det är inte heller en äcklig dipp. Men panelen jublade knappast. Någon tyckte att syran, sältan och smaken av lök var välbalanserade, andra att just löksmaken hade en unken och trött framtoning. Men majoriteten ansåg framför allt att dippsåsen var lite tråkig och intetsägande. 

Snack Day Sweet Chili (Lidl)

Cirkapris: 5 kronor

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Någon i panelen tyckte att grundsmaken var god men att dippsåsen ändå var för stark. Som helhet var det här däremot ingen höjdare om man frågar testarna. Spretig, för söt och med någon svårdefinierad märklig smak av ost och senap. Knappt godkänd. 

Foto: Produktbild

OLW Sweet Chili

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Smakar mest onaturlig chili, trött ketchup och för sött om du frågar majoriteten av panelen. En person tyckte däremot att dippen var god och att den hade en balanserad kryddning mellan lök, tomat och paprika som ”gifter sig” fint med chipsen.

Foto: Produktbild

OLW Taco

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Smakar verkligen tacofredag, vilket panelen som helhet tyckte var uppiggande. Mycket tydlig kryddning, och som helhet välbalanserat utan att bli för het i munnen. Däremot fanns det de som tyckte att smaken av spiskummin tog över och gjorde helheten något besk. 

Foto: Produktbild

Estrella Tortilla

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 3 av 5

Omdöme: En dippsås som delade panelen rakt av. Den tacoflirtade blandningen gick nämligen hem hos hälften av testarna, som tyckte att smakerna var tydliga, kraftfulla och många, men välbalanserade och befogade och utan att bli för heta i munnen. Andra ansåg att smaken av spiskummin tog över, att eftersmaken var något unken och att konsistensen kändes lite för tjock och smörig.

Foto: Produktbild

Bjäre Dip Dipmix med aioli – vitlökssmak

Cirkapris: 10 kronor

Betyg: 2 av 5

Omdöme: En vit, len och krämig dipp som smakar syrligt, nästan lite ostigt, och som någon tyckte fungerade förvånansvärt bra till salta chips. Men framför allt dominerar vitlöken i smakbilden, vilket kan vara trevligt. Men flera av testdeltagarna kände snabbt att helheten nästan blev för mycket och för intensiv som dipp. Ensidig. Klart godkänt, men når inte riktigt fram.