Foto: Jupiter

Tänk på detta i köket

När värmen slår till är det lätt att maten tar skada. Tänk därför på följande saker när du lagar mat:

Värm maten ordentligt till minst 70 grader. Använd termometer om det går. Se upp med mikrovågsugnen. Den värmer ofta ojämnt. Rör om eller låt rätten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämnt.

Genomstek alltid fågel, griskött och köttffärs.

Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C.

Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas genom att sätta kastrullen i kallt vatten och rör om.Om du ska frysa in maten, lägg först maten i folie så att det inte bildas luft runt som det kan göra i plastpåsar. Lägg sen foliepaketet i plastpåse.

Låt inga kylvaror stå ute i värmen. Skaffa gärna en termometer till kylskåpet och håll kring +5.

Tvätta alltid händerna innan du börjar att laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.

Använd olika skärbrädor, en för kött, en för grönsaker och en för bröd.

Använd alltid rena redskap. Diska knivar och skärbrädor ofta. Håll rent på arbetsbänken.

Byt trasa ofta. Tvätta den i maskin i 60 grader. Det går även bra att koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Använd trasan bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.

Inga husdjur på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.

Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk.

Tips! Ställ aldrig ifrån sigkasse/väska på  köksbänkarna, då de kan innehålla bakterier från platser där den tidigare har stått. Vill du tvunget ha den i bekväm plockhöjd så använd en pall eller köksstol.

Källa: Livsmedelsverket, Rent hus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!