Foto: Allt Om Mat.

Svettig häst och nyslaget gräs

Galenskaper eller nyanserade mästerverk? Vinomdömen väcker känslor hos många. Jan Holmström har funderat kring vad vinrecensenterna egentligen skriver.

Vi i vinprovargruppen får ganska ofta frågan var vi får alla konstiga ord och uttryck ifrån. Varför skriver ni läder, sparris, svettig häst och nyslaget gräs?

Vi är väl medvetna om att det kan låta konstigt när vi beskriver viner, ibland till och med fånigt. En del ord som plommonfruktigt och kritigt reagerar även stavningsprogrammen på, eftersom de inte finns i ordlistor.

Anledningen till att vi skriver så konstigt är ju att vårt språk inte har ord för dofter. Vi har en massa ord för synintryck, färger, former, dagrar och djup. Men för dofter har vi inte ett enda riktigt ord. Ska man beskriva dofter måste man beskriva dem efter ett objekt som avger just den doft man vill beskriva. Luktar det curry, luktar det ju som den doft som curry avger. Allting doftar som något särskilt objekt.

Så vår vardag är fylld av en jakt på dofter. Hur doftar en kall respektive en varm citron, vad skiljer doftmässigt mellan gröna, gula och röda äpplen? Det försöker vi beskriva.

Så om du tycker att vi skriver konstigt eller fånigt ibland, ge oss en chans till så kanske, kanske vi hittar ett uttryck som beskriver en doft helt korrekt. det är i alla fall vårt mål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!