Foto: Magnus Skoglöf.

Svenskarna gillar Anitras vin

Vinköpen ökar mer och mer. Förra året köpte vi 4 procent mer vin än året före, ett starkt skäl är lådvinerna.
Vi dricker mer
och mer vin i Sverige. När statistiken från Systembolaget redovisats visar det sig att vi under 2008 drack hela 166 miljoner liter. En otrolig siffra så klart men den blir lite enklare när den beskrivs som en 4-procentig ökning jämfört med året före.
Även konsumtionen
av cider och öl ökar medan vi dricker mindre sprit, 1 procent mindre än 2007 enligt statistiken.
Ökningen märks
tydligt på Systembolaget, antalet kundbesök har ökat med 1 procent vilket tyder på att vi fortfarande håller oss till den gröna skylten trots konkurrens på internet och utomlands.
- Ökningen kan bero
på att svenskarnas disponibla inkomst ökat med cirka 3,2 procent enligt en prognos från Konjunkturinstitutet. Svenska kronan har också försvagats vilket betyder att det blivit dyrare att åka utomlands och handla, säger Systembolagets vd Anitra Steen.
En annan förklaring
till ökningen av konsumtionen av vin kan vara de stora inköpen av lådvin, många köper helt enkelt större mängder vin och det märks så klart i statistiken. Faktum är att lådvinet står för över hälften av köpen av vin på Systembolaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!