Svensk vinter & jul - femte boken i Smaker från hela världen

Skaffa "Smaker från hela världen" – en unik kokbokssamling med världens bästa recept från Allt om Mat. Varje onsdag kommer en ny kokbok med Expressen för bara 69 kr. Onsdagen den 3 december kommer boken "Svenska vinter & jul".

Svensk julmat, det vet väl alla vad det är … eller? Vad ska egentligen

serveras till glöggen och vad ska ställas fram på det dignande julbordet?

Även om julskinkans ställning som paradrätt tycks ohotad är det

ganska tydligt att traditionerna börjar luckras upp. Eller kanske snarare

kompletteras.

Utmanar smaklökarna

Avlägsen känns den tid då äggost var ett måste på bohuslänska

julbord och varje skånskt julagille bjöd på luad ål. Vill man hålla fast vid

traditionerna men kanske byta ut en rätt eller två, finns många uppslag

att hämta här. Vi utmanar gärna smaklökarna med en och annan krydda

hämtad långt ifrån den svenska myllan!

Planera!

Tid är en bristvara för många i december, men med lite planering blir

det lättare att få ekvationen att gå ihop. Att först ägna en stund åt att

bläddra bland recept och bestämma sig för vad man vill hinna med är en

bra början. Många ingredienser kan köpas hem i god tid, för att sedan

plockas fram när tiden och lusten fi nns. I några recept finns också förslag

på genvägar – sånt som kan köpas färdigt, till exempel gravlaxsås till den

hemgjorda senapssillen.

Ny inspiration

Den här boken är indelad i fyra kapitel, tillsammans tänkta att ge förnyad

matinspiration från tidig advent till nyår.

Julbak handlar framför allt om alla de där dofterna som sprider julstämning

i hela huset. Om saffran, nejlikor, ingefära, pomerans, kanel

och kardemumma. En bra sak med att baka är att man kan göra det

när man har tid, inte nödvändigtvis precis innan gästerna ska anlända.

Vi har samlat recept som förhoppningsvis ska locka fram baklusten,

oavsett om man har en hel eftermiddag på sig eller bara en halvtimme.

Hela skalan från vörtbröd och kavring till mandelmusslor och lingonkola

finns med.

Klassiker och överraskningar

Julmat är rätterna vi gärna vill bjuda på när det är dags att fira julens

högtid. Ett klassiskt utbud kryddat med en och annan överraskning. Till

de gamla bekanta hör sillsalladen och julskinkan, bland nykomlingarna

finns grönkålscouscous och chili- och ingefärsglaserade revbensspjäll.

Den traditionstyngda lutfi sken har fått en lite ny touch i suffl éform, och

ris à la Maltan har smaksatts med en gnutta citronlikör.

Varva ner

Mellandagar är precis vad de låter som, några vardagar mellan två

högtider. Det kan inte vara fest jämt, och tur är kanske det … För många

innebär mellandagarna tid att verkligen vara ledig och slappna av, även

från krävande köksbestyr. Vi har valt ut några varma och mättande

vardagsrätter, som är enkla att tillaga och inte gräver hål i plånboken.

Pepparrotsgryta med korv, köttfärsjärpar med ansjovis eller ängamat med

osttoast – det är bara att välja.

Festligt till nyår

Nyår – då sätts matfantasin på prov! Efter all julmat längtar många

efter att ta ut svängarna och överraska vännerna med en spännande meny.

Något festligt för både öga och gom. Det får gärna vara lite krångligt,

kosta en slant och ta lite längre tid i anspråk. Kan renbiff med lime- och

enbärssmör och mandelpotatispuré fresta? Eller kanske grönpeppar-stekt oxfilé med lingon- och madeirasås? I det här kapitlet finns förslag

på förrätter, huvudrätter och desserter som kan kombineras efter

tycke och smak.

Lycka till – och smaklig spis i vintermörkret!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!