Surdegsyra

Plötsligt är det som om hela Sverige går i surdegsyra. På konditorier och bagerier kan vi nu köpa massor av goda varianter; från halvmeterlånga luftiga levainbröd till små knubbiga,

mörka och väldoftande sorter och ibland till och med kanelbullar bakade med surdeg. På matbloggarna skrivs det hur mycket som helst om surdegar. Och hemma i köken är det många som kämpar med en omsorg som liknar den man ägnar ett älskat husdjur; surdegarna har till och med fått namn. Det går ständiga historier om hur många år man lyckas hålla liv i degen William eller Stefan.

På Allt om Mat har mycket av vårt prat i provköket det senaste halvåret handlat om de små degarna som vilar i kylen. Om knep och trix och hur de sedan kan förvandlas till nya goda bröd. Men just surdegsbröd är en stegvis process som kräver en hel del av sin bagare. Ibland dör de ju, eller drabbas av en doft av gammal sur disktrasa, till stor sorg och besvikelse hos uppfödaren. Och vi insåg med tiden att vi ville lära mer, så vi bjöd in duktige surdegsbagaren Manfred Enoksson från Saltå Kvarn att hålla surdegsskola med oss i provköket. På sidan 46 kan du läsa om hur det gick, och naturligtvis få recepten till de goda bröden. Ett av Manfreds tips är att mäta innertemperaturen på brödet med en ugnstermometer, då slipper man både degigt kladd och torra smulor.

Och den som inte vill baka själv kan som sagt glädjas åt att även bagerierna fått ett uppsving. Till exempel fi ck vi häromdagen ett tips från en läsare om St Jakobs stenugnsbageri i Lund som tydligen gör fantastiska surdegsbröd. Ett självklart stopp på nästa Skånetur!

Till mitt eget nybakta surdegsbröd vill jag ha en varm och mustig vintersoppa. Just när detta skrivs är det 15 grader kallt ute, så soppa och bröd är precis vad jag längtar efter! Hoppas att du också gör det, på sidan 27 finns recept på goda soppor som även passar bra att ta med sig i termos, perfekt för alla sportlovsfirare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!