Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
<p>Fernando Di Luca och Per Nilsson p&aring; Di Luca &amp; Di Luca som bland annat g&ouml;r Zeta olivolja.</p>
<p>Fernando Di Luca och Per Nilsson p&aring; Di Luca &amp; Di Luca som bland annat g&ouml;r Zeta olivolja.</p>
<p>Fernando Di Luca och Per Nilsson p&aring; Di Luca &amp; Di Luca som bland annat g&ouml;r Zeta olivolja.</p>

Fernando Di Luca och Per Nilsson på Di Luca & Di Luca som bland annat gör Zeta olivolja.

Storstadsborna väljer olivolja

Trots att många överger det fasta fettet är det inte lika vanligt längre att folk väljer olivolja utan istället flytande fetter. 

Fernando Di Luca, grundaren av Di Luca & Di Luca som bland annat gör Zeta Olivolja, säger att Livsmedelverkets felaktiga varning om att olivolja framkallar cancer 2001 har satt sina spår.

- Men vi borde få upp antalet användare, ser man på Norge har de 50 procent högre användning än Sverige, men här har Arla hjärntvättat alla så det är svårt. Folk tror att man inte kan laga mat utan grädde här, säger Fernando Di Luca.

Enligt deras nya undersökning visar det sig att 89 procent av de tillfrågade använder olivolja, en siffra Fernando Di Luca tycker känns lite väl hög. 30 procent köper olivolja en gång i månaden och 52 procent använder olivolja flera gånger i veckan. Dessa så kallade storkonsumenter bor ofta i storstad och har ofta hög inkomst än övriga och använder olivolja flera gånger i veckan.

De vanligaste användningsområdena för olivoljan är stekning, till sallad och till marinader.

Man kan även se att det är många äldre användare. Detta säger Fernando Di Luca beror på att många läkare råder sina patienter att byta till vegetabiliska fetter då de är bättre för kroppen.

- Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, säger Fernando Di Luca.

Fernando Di Luca ser positivt på framtiden och säger att smak och hälsa har utvecklas konsumtionen hittills och att fördubbla konsumtionen borde de lyckas med, då Sverige idag har en relativ låg konsumtion jämfört med andra länder. Fernando Di Luca säger att de ska satsa på att ge mer information och att göra deras produkter ner intressanta.

- Jag vill påverka till bättre matvarnor och är inte ett dugg intresserad av att tjäna pengar, säger Fernando Di luca om att han ska ge ut sin nya bok ”O liv!” gratis till skolor och sjukhus.

Detta visste du inte om olivolja

- Tänkt vin, säger Per Nilsson på Di Luca & Di Luca.

- Oliver och vin är mycket lika varandra. De trivs i samma klimat och olivoljeprovning fungerar ungefär som en vinprovning.

Ett olivträd blir cirka 5-15 meter högt och först efter fem år kan man räkna med frukt. Störst skörd får man när trädet är mellan 50-150 år.

Ett träd ger cirka 20-30 kilo frukt som antingen plockas för hand (de omogna gröna oliverna) eller skakas ner (de svarta mogna oliverna).

Det finns runt 600 olika oliver runt Medelhavet.

20-25 procent olja får man ut av oliven som är rik på antioxidanter som är bra för kroppen.

40-60 kilo oliver plockas per dag för hand. 6 kilo på en timme vilket motsvarar 1 liter olivolja. Olivoljan blir bättre och tjockare och grönare vid handplock och innehåller mer antioxidanter.

De flesta av Zetas oljor är gjorda på mogna oliver som skakas ner. För att få en bättre olja lägger de till handplockade oliver och det är därför som de har bra och billiga oljor.

En oliv måste pressas direkt efter att den är plockad annars börjar den härskna då den kommer i kontakt med syre.

Oliverna kossas av granitskivor, därefter tar man vara på olivmassan och pressar den. Något som inte får ske vid en temperatur över 28 grader. Oljan och vatten separeras, sedan filtrerar man oljan för att sedan hälla upp den på flaskor.

Förvaring: En olivolja ska förvaras mörk i 14-16 grader. Värme påskyndar åldrandet, därför bör man ej ha oljan jämte spisen eller i fönstret. Det går bra att förvara den i kylen, den kan då bli lite trögflytande då växtvaxerna binds samman men det släpper när den värms upp.

Hållbarhet: 3-4 månader efter öppnad flaska. Gårdsoljor som har låg syrehalt och därmed en lite finare olja har längre hållbarget, 4-månader.