<p>Fernando Di Luca och Per Nilsson p&aring; Di Luca &amp; Di Luca som bland annat g&ouml;r Zeta olivolja.</p>

Fernando Di Luca och Per Nilsson på Di Luca & Di Luca som bland annat gör Zeta olivolja.

Storstadsborna väljer olivolja

Trots att många överger det fasta fettet är det inte lika vanligt längre att folk väljer olivolja utan istället flytande fetter.

Fernando Di Luca, grundaren av Di Luca & Di Luca som bland annat gör Zeta Olivolja, säger att Livsmedelverkets felaktiga varning om att olivolja framkallar cancer 2001 har satt sina spår.

- Men vi borde få upp antalet användare, ser man på Norge har de 50 procent högre användning än Sverige, men här har Arla hjärntvättat alla så det är svårt. Folk tror att man inte kan laga mat utan grädde här, säger Fernando Di Luca.

Enligt deras nya undersökning visar det sig att 89 procent av de tillfrågade använder olivolja, en siffra Fernando Di Luca tycker känns lite väl hög. 30 procent köper olivolja en gång i månaden och 52 procent använder olivolja flera gånger i veckan. Dessa så kallade storkonsumenter bor ofta i storstad och har ofta hög inkomst än övriga och använder olivolja flera gånger i veckan.

De vanligaste användningsområdena för olivoljan är stekning, till sallad och till marinader.

Man kan även se att det är många äldre användare. Detta säger Fernando Di Luca beror på att många läkare råder sina patienter att byta till vegetabiliska fetter då de är bättre för kroppen.

- Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, säger Fernando Di Luca.

Fernando Di Luca ser positivt på framtiden och säger att smak och hälsa har utvecklas konsumtionen hittills och att fördubbla konsumtionen borde de lyckas med, då Sverige idag har en relativ låg konsumtion jämfört med andra länder. Fernando Di Luca säger att de ska satsa på att ge mer information och att göra deras produkter ner intressanta.

- Jag vill påverka till bättre matvarnor och är inte ett dugg intresserad av att tjäna pengar, säger Fernando Di luca om att han ska ge ut sin nya bok ”O liv!” gratis till skolor och sjukhus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!