1 AV 4
Foto: Frida Wismar / Bonnier fakta
2 AV 4
3 AV 4
Foto: TV4
4 AV 4
Foto: Frida Wismar / Bonnier fakta

Stephanie Johansson vann ”Hela Sverige bakar” 2021

Programmet ”Hela Sverige bakar” firar tio år och bjöd under hösten bakintresserade på en jubileumssäsong. Efter en dramatisk final stod slutligen Stephanie Johansson som vinnare. Läs om vad som överraskade henne under tävlingen och vad hon hoppas ska hända nu. Dessutom hennes bästa baktips!

Finalen av ”Hela Sverige bakar” i TV4 blev en rafflande tillställning där finalisterna fick
i uppdrag att baka en förtrollande och storslagen tårta. Dessutom ville juryn se perfekta petit chouxer med matig fyllning. Stephanie Johansson gjorde bäst i ifrån sig och vann mot Fredrika Hartzell och Andréa Ask.

Grattis till vinsten!  Hur viktigt var det för dig att vinna?

– Jag gick in i tävlingen och var ganska realistisk och hade ingen aning om vilken nivå de andra deltagarna låg på. Därför var målet inte att vinna eftersom jag inte kunde styra över de andras prestation. Målet var att göra allt jag kunde för att det skulle kunna leda till att jag kan utveckla bakningen och kunna jobba mer med det. Att vinna ”Hela Sverige bakar” betyder enormt mycket och ger en jättestor möjlighet att få en skjuts i den riktningen.

Vad var det som fick dig att söka till tävlingen?

– Jag ville göra något som bara var för min egen skull. Jag har varit föräldraledig i nästan fyra år och har lagt allt fokus på familjen. Jag älskar det, det är inget fel med det alls. Men jag kände att det inte fanns något utrymme för bara mig. Jag ville söka för att det var tid att göra något för min egen skull.

Vad hade du för förväntningar innan du kom till tältet?

– Jag hade väldigt höga förväntningar på att det skulle vara superhärligt, roligt och stressigt. Det var extremt mycket kallare i tältet än jag trodde och det var ett jätteproblem i bakningen. Juryn var ganska mycket hårdare än vad jag hade förväntat mig. Man ser inte hela bedömningen på tv utan en del är bortklippt. Det var tufft att stå där och få kritik, mycket jobbigare än jag trodde.

Stephanie Johansson

Ålder: 29 år.

Yrke: Privatrådgivare på bank.

Familj: Make och två barn.

Bor: Torup.

Bakar helst: Matbröd.

Du driver eget företag, Fika by Steph. Berätta om det!

– Jag har en dröm att jobba med bakningen och då kände jag för ett drygt år sedan att jag får ta tag i det och starta eget. Dels får jag en anledning att baka, att det inte bara är en hobby. Det är inte heller hållbart att baka och inte veta vad man ska göra av grejerna. Nu kan man beställa av mig och andra får njuta av bakverken.

Hur skulle du beskriva din bakstil?

– Det naturliga genomsyrar väldigt mycket i färg, dekor och vad som finns i bakverket. Jag vill alltid sammankoppla det som finns i med det som är dekor. Det ska kännas naturligt. Det är något som har vuxit fram hos mig. Jag tror att jag som person är ganska rak och ärlig och det speglas i att jag vill vara ärlig mot naturen. Jag försöker vara mig själv och då speglas det i allt jag gör.

Foto: Frida Wismar / Bonnier fakta

Vad hoppas du att din medverkan och vinst i programmet ska leda till?

– Jag vill väldigt gärna öppna ett bageri så jag jobbar för att det ska bli möjligt framöver. Vi bor på en gård så jag tänker mig att öppna det i ett av uthusen eller ladugården. Jäsdegar är nog det bästa, så jag vill väldigt gärna ha just ett bageri. Det ska finnas bakverk också men det händer något i kroppen när jag jobbar med jäsdegar.

Du har fått göra en egen bakbok, vad kan du säga om den?

– Jag visste att det skulle gå väldigt fort när den skulle göras och att det är ganska styrt, men jag ville väldigt gärna få fram min känsla och det som är viktigt för mig. Jag är väldigt noga med att bara använda naturliga råvaror, att använda råvaror i säsong och att göra allt från grunden. Den känslan ville jag få fram och det återspeglar titeln också. Man får vänta ut naturen, man behöver inte stressa fram en jordgubbe i januari utan använda det som finns just nu.

Så lyckas du med bakningen enligt Stephanie Johansson

1. Dra ner på mängden jäst och låt degen jäsa längre. För att det smakar mycket bättre, det blir lättare för magen att smälta och att det blir mycket bättre textur.

2. När man ska baka mördeg och vill ha en spröd och mör deg så degen körs i matberedare. När allt är tillsatt och degen har gått ihop så ska maskinen stanna precis när degen blivit en boll, inte två sekunder efter utan då är den färdig.

3. Använd rumstempererade ägg när de ska vispas, då är det mycket lättare att vispa upp dem och få volym.