<p>Nicklas Wiklund &auml;r glad SM-vinnare i ostron&ouml;ppning. </p>

Nicklas Wiklund är glad SM-vinnare i ostronöppning.

Snickare bäst i landet på att öppna ostron

Nicklas Wiklund är Sveriges bästa ostronöppnare. Han vann mot 60 andra som tävlade om att öppna 30 ostron så snabbt som möjligt.

 &mdash; Att vinna ostron-SM känns helt fantastiskt. Jag tyckte ostronen var lite extra svåra denna gång. Hårda men ändå porösa så att de kunde gå sönder när man öppnade dem, säger Nicklas Wiklund från Hässelby, som till vardags är snickare.

Under lördagen öppnade de 60 tävlande drygt 2 000 ostron i Forum Nacka utanför Stockholm. Varje deltagare fick 30 ostron som skulle öppnas så snabbt och snyggt som möjligt och de öppnade ostronen bedömdes sedan av en professionell jury.  


&mdash; Det är inte alltid bäst att vara den som öppnar ostronen snabbast. De måste öppnas korrekt också. Är det till exempel flisor i köttet eller om ostronen inte är helt lossade från skalet så lägger vi till tid, säger Leif Mannerström, en av jurydeltagarna och som till vardags driver restaurangen Sjömagasinet i Göteborg.  

 Nu ska Nicklas representera Sverige i världsmästerskapen på Irland senare i höst och det blir mycket att leva upp till. Svenskarna har gott rykte om sig i ostronöppningskretsar. De senaste 30 åren har 25 medaljer tagits vid VM, varav fyra guldmedaljer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!