Smaken sitter i finishen – våra godaste såser, kryddor och pastor

Fisksås är en viktig ingrediens i traditionell thailändsk matlagning där den används ungefär som salt. Såsen framställs genom att ansjovis och salt jäser i upp till tolv månader och får därmed en mycket utmärkande doft.

Sweet chili sauce är Asiens svar på ketchup. Den används som tillbehör till maten och  är även vanlig som smaksättare i såser och grytor. Viktigaste ingredienserna är chili, vitlök och vinäger.

Ostronsås tillverkas av färska ostron och den används på samma sätt som soya till wokade grönsaker, kött och fiskrätter.

Chili & Garlic Srirachasås är en het och aromatisk sås med smak av chili och vitlök, som fyller dubbla funktioner  - du kan använda den både som smaksättare och som dipsås.

Curry kommer från ordet kari, som betyder sås på thailändska. Utmärkande för currypastan är att den alltid tillverkas av färska råvaror som mortlas ihop till en krämig konsistens som går utmärkt att kombinera  med kokosmjölk. Vanliga ingredienser i en currypasta är chili, galangal, citrongräs, kaffirblad, charlottenlök och vitlök. Green respektive Red Curry Paste tillverkas logiskt nog av grön och röd chilipeppar och  är oumbärliga i det thailändska köket. De ger en het och kryddstark karaktär åt wok, såser, grytor och soppor.

För dig som har bråttom  finns tre olika cooking såser i smarta engångsförpackningar, lagom för två portioner: Satay, Paneng Red Curry och Green Curry.

Satay är en krämig jordnötssås med kokosmjölk med smak av thailändska kryddor så som chili, citrongräs och koriander. Engångsförpackningen gör matlagningen enkel och behåller såsens fräscha smak. Paneng Red Curry är baserad på röd curry, citrongräs och kaffir lime och Green Curry har smak av grön curry och kaffir lime. De passar fint till kyckling och är enkla att variera med grönsaker eller fläskkött. Se här hur enkelt det är att laga (och prova sedan själv så ser du hur gott det blir!

Foto: Copyright © Agneta Thorsén, All Rights Reserved.

Kokospalmer växer överallt i Thailand och både köttet och saften från kokosmjölken används i matlagning. Vår kokosmjölk finns både i en vanlig variant, plus en fettsnålare och en krämigare. Vid låga temperaturer, som ibland här i Sverige, kan kokosmjölken separera. Då räcker det ofta att skaka den eller skölja burken under varmt vatten.

 Våra färdiga kryddblandningar är ett säkert kort att ha några påsar av i skafferiet  -  kolla vad du har för kött eller grönsaker hemma som du kan kasta i woken så fixar kryddmixerna smaken! Lime Wok Spice Mix är en kryddmix för wokrätter med smak av lime, citrongräs och chili. Passar utmärkt till både kyckling, fläskkött och räkor, och Veggie Wok Spice Mix passar bra för vegetariska wokrätter med sin fräscha smak av kokos och lime. Green Curry Spice Mix är en härlig kryddblandning med smak av grön chili, ingefära, och citrongräs. Chicken Thai Wok Spice Mix har smak av ingefära, koriander, kokos och citrongräs  och passar inte bara utmärkt till kyckling utan går jättebra till fläskkött också.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!