<p>Christina Sandell tar en fikapaus och njuter av macarons p&aring; Pour Bon i G&ouml;teborg. &rdquo;Jag gillar dem f&ouml;r att de &auml;r sm&aring; och snygga&rdquo;, s&auml;ger hon.</p>

Christina Sandell tar en fikapaus och njuter av macarons på Pour Bon i Göteborg. ”Jag gillar dem för att de är små och snygga”, säger hon.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Småkakan är tillbaka och supertrendig

Sötsuget fortsätter. Kakorna ska vara pyttiga. Och efter cupcakes kommer macarons. – Macarons känns lyxiga och glamourösa, och ger mycket flärd för pengarna, säger konditorn Mia Öhrn.

Trendigast kakorna ju nu måste vara macarons &ndash; de små runda munsbitarna i alla möjliga färger som dykt upp på nästan varenda kafé.

 Macarons är klassiska franska marängkakor med fyllning i mitten, gjorda på mandelmjöl (mald mandel), florsocker och äggvita. Smak- sättningarna varieras i det oändliga.

&ndash; Jag gillar macarons för att de är så himla snygga, säger Christina Sandell, 42, art director, och stoppar en chokladmacaron i munnen. Hon dricker kaffe på Pour Bon i Göteborg, där konditorn Lars Pautke tillverkar husets egna macarons.

&ndash; Och så tycker jag om att de är små, fortsätter Christina Sandell. Macarons är roligare än tryfflar om man är sugen på nåt litet och sött. Jag tror trenden med småka- korna är en reaktion mot alla jättemuffins och stora bullar.

Mia Öhrn (bilden), konditor och kakboksförfattare, håller kurser i att baka macarons på Medborgarskolan i Stockholm.

&ndash; Jag gillar strömningarna med naturliga, rustika kakor, men ibland är det härligt att få gå loss med karamellfärgerna och skapa något grällt, gulligt och roligt, säger Mia Öhrn.

Macarons är så läckra och pastelliga.

Tar lång tid att göra

En macaron som blixtsnabbt slinker ner till en kopp kaffe tar en god stund att baka. Från början till färdig kaka kan det ta tre timmar, förklarar Mia Öhrn.

&ndash; Det ska vispas äggvita och spritsas, kakorna ska hinna stå på plåten och torka och så ska det göras fyllning, konsta- terar hon. Det är lite tekniskt trixigt och man vet inte säkert om det blir bra eller inte.

&ndash; Egentligen är det inte så himla svårt, men det är lätt att misslyckas. Det är många små grtejer som kan gå fel när man bakar macarons.

Kul att veta om macarons

Pariskonditoriet Ladurée påstår att det var här man först lade ihop två mandel- biskvier med smör- kräm emellan.

Konditoriet har sålt macarons sedan 1930-talet. Kakorna säljs i vackra askar och varje år presen- teras nya smaker, i år äpple och körsbär.

Det är Allt om mat:s provköks mest omgjorda recept.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!