Foto: Lisa Björner

Skagenröra – test av 9 olika sorter

Allt om Mat har testat nio olika sorters skagenröra, en produkt som sedan 1950-talet är en av våra mest älskade förrätter. Flera av de färdiga sorterna blev en besvikelse för testpanelen, som efterlyste både större andel räkor samt bättre smak och utseende. Se betyg och omdöme här!

Förväntar du dig den perfekta skagenröran på burk, med hela färska räkor och fin dillsmak, lär du bli besviken på de flesta märken. Av nio testade sorter får fyra av dem endast tvåor i betyg.

Ica Selection Skagenröra, 190g

Cirkapris/förp: 43 kr Pris/100 g: 23 kr Räkor/100 g: 48 g MSC-märkt Omdöme: Ser fin ut med hela räkor och hackad dill i ljus och krämig majonnäs. God smak av dill och räkor men räkorna har torr konsistens. Betyg: 4

Kosterfiskarn Skagenröra, 200 g

Cirkapris/förp: 30 kr Pris/100 g: 15 kr Räkor/100 g: 15 g Omdöme: Aptitligt utseende med mycket rom och dill. Mild och söt smak, tydlig räksmak. Något för lös i konsistensen. Betyg: 3

Ica, Skagenröra, 200 g

Cirkapris/förp: 25 kr Pris/100 g: 12,50 Räkor/100 g: 25 g MSC-märkt Omdöme: Smaken av räkor, dill och citron är fin men det är för mycket smetig majonnäs. Det finns småbitar av räkor men mest är det surimi. Betyg: 3

Sjöboden, Skagenröra, 200g

Cirkapris/förp: 37 kr Pris/100 g: 18,50 Räkor/100 g: 22 g Omdöme: Rosafärgad röra med tydliga romkorn och fin, grön dill. Tydlig smak av skaldjur. Majonnäsens konsistens är okej men räkorna är för torra. Betyg: 3

Örneborgs Skagenröra, 400 g

Cirkapris/förp: 30 kr Pris/100 g: 7,50 Räkor/100 g: 13 g Omdöme: Geggig konsistens. Den innehåller små räkbitar och har en god smak av räkor och dill. Lagom sälta. Betyg: 3

Vitakrone (Lidl) Skagenröra, 200g

Cirkapris/förp: 22 kr Pris/100 g: 11 kr Räkor/100 g: 25 g MSC-märkt Omdöme: Vit, dillprickig röra med tunna strimlor av surimi och hela räkor. Smaken är söt och fet med svag räksmak. Majonnäsen har fast och fin konsistens. Betyg: 2

Rydbergs, Skagenröra, 200g

Cirkapris/förp: 26 kr Pris/100 g: 13 kr Räkor/100 g: 13 g Omdöme: Här fattas det räkor, det syns bara strimlor av surimi. Fräsch doft av dill men smaken är för söt och fet. Kladdig konsistens, som salva. Betyg: 2

Coop, Skagenröra, 200g

Cirkapris/förp: 22 kr Pris/100 g: 11 kr Räkor/100 g: 14 g MSC-märkt Omdöme: Kladdigt utseende, utan synliga räkor men med tydliga romkorn. Röran är i saltaste laget och har för mycket syrlighet från citron. Betyg: 2

Favorit, Skagenröra, 200 g

Cirkapris/förp: 24 kr Pris/100 g: 12 kr Räkor/100 g: 20 g Omdöme: Fin, ljus majonnäs men det är mycket av den varan i förhållande till räkor och rom. Den syrliga smaken dominerar, svag räksmak. Betyg: 2

I vårt stora test av skagenröra ingår det bara sådana som kommer från större livsmedelstillverkare, det vill säga inte några varianter som är blandade i butiker med delikatessavdelningar. Ica Selection får en fyra på den femgradiga skalan och vinner därmed testet – detta tack vare att den innehåller hela räkor, ljus majonnäs och har en fin smak av både räkor och dill. Däremot känns räkorna torra när man tuggar på dem, så om de hade varit saftigare skulle betyget blivit högre. Skagenröran från Ica Selection innehåller även högst andel räkor, 48 procent, och ingen surimi som är en vanlig ersättare för räkor i färdig skagenröra. Surimi är det japanska namnet för pressat fiskkött som är smaksatt med skaldjursarom, men kallas även för crabsticks eller crabmix.

FLERA AV RÖRORNA innehåller mer surimi än räkor, den är skuren i småbitar och därför svår att upptäcka bland de finhackade räkorna i majonnäsen. I Vitakrones version däremot är surimistrimlorna ett par centimeter långa vilket gör att den inte ser ut som en typisk skagenröra. Fyra av de nio rörorna får bara en tvåa i betyg. Det beror oftast på den kladdiga majonnäsen, den svaga eller obefintliga smaken av räkor och dill eller att räkor och surimi är torra och sega. En sådan skagenröra känns som ett trist tillbehör i stället för ett lyxigt – till avokadon eller som snacks på crostini eller i små krustader.

EFTER PROVSMAKNINGEN diskuterade testpanelen vad det finns för regler som bestämmer vad en röra eller sallad med räkor egentligen måste innehålla för att få kallas för skagenröra. Kan det vara hur lite räkor som helst? Enligt regler från Livsmedelsverket behöver andelen räkor anges i innehållsdeklarationen eftersom det är underförstått att det ska finnas räkor i en skagenröra. Problematiskt är det dock att skagenröra och andra majonnäsbaserade sallader och röror inte kan upphettas i samband med att de förpackas men ändå ska hålla sig färska i kylen i några veckor. Därför innehåller några av skagenrörorna som vi testar runt tio olika surhetsreglerande medel, antioxidationsmedel, konserveringsmedel och andra tillsatser. En annan fråga som diskuterades i testpanelen är MSC-märkningen. Den visar att fisk och skaldjur kommer från ett hållbart fiske och finns på fyra av de nio skagenrörorna. Den borde självklart finnas på alla.

HUR VAR DET DÅ med fiskrommen? En ingrediens som enligt testpanelen bidrar till både smak och utseende. Vinnarröran från Ica Selection innehåller ingen rom alls och i flera av de andra är det tångkaviar i stället för fiskrom. Men den vegetabiliska varianten är en god ersättare till fiskrom, både i smak och utseende, tycker provsmakarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!