<p><strong>Ett &auml;pple</strong> med skal inneh&aring;ller ca 56 kcal, en semla inneh&aring;ller ca 333 kcal.</p>

Ett äpple med skal innehåller ca 56 kcal, en semla innehåller ca 333 kcal.

Foto: Anna Hållams

Skaffa dig koll på kalorierna

Förbränn en semla på fem sätt - tips om kalorier och förbränning.

Kalorier, eller kilokalorier(kcal), är ett mått på hur mycket energi vi får i oss genom mat och dryck. Om den energin inte förbränns genom att vi rör på oss eller sportar så lagras överskottet i kroppen som - i första hand - fett.

En vuxen människa förbränner ungefär 1500 kcal per dygn i vila, och vid normala aktiviteter vanligtvis cirka 2000 - 3000 kcal/dygn. Ett riktmärke om man vill räkna ut sitt energibehov är att vi behöver cirka 30 kcal per kilo kropssvikt och dag - men detta gäller alltså om man inte rör på sig speciellt mycket.

Energibehovet minskar ju äldre man blir eftersom muskelmassan minskar, och är man vältränad och aktiv med stor muskelmassa så gör man av med mer energi.

Många livsmedel och färdigrätter har kaloriinnehåll angivet på förpackningen, och då oftast i antalet kcal per 100 gram. Detta är bra när man vill jämföra färdigrätterna med varandra - ungefär som med kilopris.

Förbränn semlan:

För att bli av med kalorierna i en fluffig gräddsemla krävs till exempel att man:*

Promenerar raskt i 45 minuter

Städar i 50 minuter

Åker slalom i 40 minuter

Åker längdskidor i 25 minuter

Hugger ved i 45 minuter

*Beräknat på en person som väger 65 kilo. Källa: iform.se

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!