Från prisutdelningen.
Från vänster: Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt och Henrik Norström.
Från prisutdelningen. Från vänster: Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt och Henrik Norström. Foto: Emil Andersson

Silver till Sverige i kock-VM Bocuse d’Or

Stort grattis Sverige som under onsdagskvällen kammade hem silvret i världens mest prestigefyllda tävling för kockar - Bocuse d’Or. Sveriges kandidat Sebastian Gibrand slogs tillsammans med sitt lag mot 23 andra länder.

Efter att Sverige kvalade in till den stora VM-finalen förra året har förväntningar varit skyhöga på Sebastian Gibrand och hans team. Och det blev återigen en nordisk topp i den prestigefulla tävlingen. Sverige tog silvret med bara en minimal marginal till segrande Danmark. Och tredjeplatsen gick till Norge.

- Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt, säger Sebastian Gibrand.

Det svenska teamet bestod av kandidat Sebastian Gibrand, kandidat, coach Tommy Myllymäki, commis Gustav Leonhard och President Svenska Bocuse d’Or Akademien Henrik Norström.

Tommy Myllymäki och Sebastian Gibrand Foto: Emil Andersson
Sebastian Gibrand och Gustav Leonhardt. Foto: Emil Andersson

På det svenska lagets tävlingsmeny stod bland annat ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever och en chartreuse. De tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Här är rätterna:

Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin.

Ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.

Sebastian Gibrand. Foto: Emil Andersson
Svenska bidraget Chartreuse. Foto: Emil Andersson
Svenska bidraget, det stora fatet med kalvracks i mitten. Foto: Emil Andersson
H.K.H. Prins Carl Philip i svenska hejarklacken. Foto: Emil Andersson
Svenska hejarklacken. Foto: Emil Andersson

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!