5 goda såser till kyckling

Recept på god sås till kyckling. Kycklingen blir mycket godare med en läcker sås.

Currysås till kyckling

1 gul lök

1 msk smör

2 tsk curry

4 dl kycklingbuljong

1,5 msk Maizena majsstärkelse

2 krm salt

0,5 krm vitpeppar nymald

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och fräs den i smör tillsammans med curry. Det får inte ta färg, bara bli glansigt.

2. Tillsätt 4 dl kycklingbuljong i lökfräset.

3. Rör ut majsstärkelsen med ett par msk kallt vatten och tillsätt det i såsen under omrörning. Krydda och låt såsen koka upp.

Kantarellsås (eller annan svampsås)

Se detaljerat recept här! 

Tomatsås till kyckling

400 g tomater krossade

1 lagerblad

2 krm svartpeppar grovmald

1 tsk rosmarin

1 grönsaksbuljongtärning

1 vitlök klyfta, pressad

Gör så här:

1. Häll de krossade tomaterna i en kastrull. Tillsätt kryddor, buljongtärning och pressad vitlök. Låt sjuda ca 10 min.

Ädelostsås

140 g gräddädelost t ex Kvibille

3 dl lätt crème fraiche

1 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 krm salt

1 krm svartpeppar nymald

Gör så här:

1. Låt ädelosten smälta i en kastrull och sedan fräsa 30 sekunder.

2. Vispa i crème fraiche, vatten och buljongtärning. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 5 min.

Recept: Helstekt majskyckling med rostad pumpa och ädelostsås

Dragonsås

1 lök gul

2 dragonkvistar

1 msk rapsolja

2 dl vitt vin torrt

2 dl vatten

1 msk kycklingfond konc

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1 1/2 dl yoghurt turkisk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar nymald

1 msk majsstärkelse Maizena

Gör så här: 

1. Skala och finhacka löken. Finhacka dragonen. Fräs lök och dragon i olja ca 3 min.

2. Tillsätt vin, vatten och fond och låt koka utan lock ca 5 min. Tillsätt grädden och koka ca 10 min.

3. Klicka i yoghurten och mixa såsen slät och skummig med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och koka upp.

Recept: Helstekt kyckling med bakade primörer och dragonsås

Fler såser till kyckling:

Aktuellt just nu