<p>Det g&auml;ller att l&auml;gga pengarna p&aring; ett gott julbord.</p>

Det gäller att lägga pengarna på ett gott julbord.

Foto: Cornelia Nordström

Så väljer du rätt julbord

Välja julbord är inte det enklaste. Var och varannan restaurang ställer fram några sorters sillar, steker köttbullar och värmer en julgröt. Hur kan du bli mer säker på att ditt julbord blir något att minnas?

Här är fem tips till dig som inte vill köpa grisen i säcken när det gäller julbord.

1. Säkert kort. Ta det säkra före det osäkra och välj ett julbord som du testat innan. Har den restaurangen inte bytt ägare är chansen stor att du blir nöjd i år igen.

2. Tänk på inredning. Om en restaurang ligger vackert är det säkert bra om det snöar ute. Men om det är grått och regnar är det ingen som vill förstöra julkänslan med att titta ut genom fönstret. Välj en restaurang, krog eller värdshus som har en vacker inredning.

3. Titta på priset. Ofta kan du med små summor komma till en mycket bättre restaurang än den som ligger på absoluta lägsta-nivå. Ett julbord för 295 kronor är kanske inte någon upplevelse, medan om du lägger på runt 70 kronor kan du komma till en betydligt bättre restaurang. De flesta julbord kostar mellan 300-500 kronor.

4. Välj tema. Vill du ha ett klassiskt julbord? Eller vill du ha ett tema - skaldjur, franskt, eko? Det finns också många julbord som serveras med underhållning. Kanske för dig som vill slå två flugor i en smäll med jobbet, men för själva matupplevelsen är nog utan underhållning att föredra.5. Läs bloggar om julbord.
I bloggosfären vimlar det av åsikter om julbord. Här kan du hitta tips på bra och dålig erfarenheter. Finns också stora sajter som har samlat julbordsbokning. Kan spara mycket tid.

6. Var ute i god tid. Julbord blir fullbokade tidigt i säsongen. Flera julbord har också sittningar vid olika tider som är bokbara.7. Tänk på transporten.
Det finns resturanger som också erbjuder övernattning. Eller snarare hotell och gästgiveri som också erbjuder julbord. Kan vara ett trevligt alternativ.

8. Drickat. Det ska drickas en del på julbordet, mumma, svagdricka kanske en porter eller julöl? För många är också en snaps och glögg självklart. Kolla vad som erbjuds men kolla ockås vad som ingår i priset. Ofta är drickat utanför det fasta priset.

9.  Titta i restaurangguider. Restauranger med gott omdöme har i alla fall hög ambitionsnivå när det resten av året, det kan också betyda att de håller en god klass även på julbordet.

10. Titta på vad köket är duktiga på. Ofta är köket specialiserat på något, t ex skaldjur, patéer och andra kötträtter eller desserter. Välj det du gillar mest.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!