Foto: Adobe stock

Så ska du förvara maten i kylskåpet på rätt sätt

Har du koll på hur du ska förvara alla matvaror och livsmedel i kylskåpet på bästa sätt för att de ska hålla sig fräscha länge? Här är några viktiga saker att tänka på när du organiserar ditt kylskåp. 

Victoria Petersson

Att ställa in maten rätt i kylskåpet är viktigt för att maten ska hålla länge och inte bli dålig. Här är några vanliga frågor och svar om hur du ska ställa in mat, dryck och grönt i kylskåpet på bästa sätt.

Vilken temperatur ska det vara i kylskåpet?

Runt +4-5 °C är en bra temperatur i kylskåpet, och i frysen är det bra om det är runt -18 °C.

Vad ska förvaras högt upp i kylskåpet?

Det är varmare högre upp i kylskåpet om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning, och kallare längre ner. Du kan förvara smör, ost, ägg och vissa grönsaker och frukter högre upp i kylskåpet.

Vad ska förvaras längst ner i kylskåpet?

Kött, fisk, kallskuret och pålägg ska generellt förvaras så kallt som möjligt, och alltså längst ner i kylskåpet.

Foto: Adobe stock

Var i kylskåpet ska frukt och grönsaker förvaras?

Frukt och grönt ska generellt förvaras kallt och gärna i kylskåp. Men exempelvis banan, avokado och tomater trivs bättre i rumstemperatur. Kolla hur just de specifika frukterna och grönsakerna du har i kylskåpet ska förvaras för bäst hållbarhet.

Var i kylskåpet ska mjölkvaror stå?

Många är vi nog som förvarar mjölk i kylskåpsdörren, men det är inte den bästa placeringen för mjölkvaror. Dörren är varm då den öppnas hela tiden och utsätts för rumstemperatur ofta. Förvara mjölken långt ner i kylskåpet för bästa förvaring.

Ska potatis förvaras i kylskåpet?

Nej. Potatis ska förvaras svalt och mörkt, men inte i kylskåp då potatisen kan bli grynig och söt, då stärkelsen förvandlas till socker. Kanske kan du förvara den i papperspåse på balkong/altan om temperaturen är runt 5-10 grader. Annars trivs potatis i källare. Om du ska laga potatisen direkt när du handlat kan du låta den ligga på köksbänken den korta tiden innan du börjar tillaga den.

Källa: Livsmedelsverket, Mitt Kök.