Så lyckas du med sommarmaten

Hyllade tv-kocken Niklas Ekstedt är tillbaka i rutan. Här ger han tv-14:s läsare sina bästa tips för att lyckas med sommarmaten.

 Årstidens bästa råvaror:

– Buntlök, alltså svensk salladslök. Rödbetor. Rabarber. Och färskpotatis, så klart.

 Så ser du att färskpotatisen är riktigt bra i butiken:

– Den ska gärna vara lite jordig. Inte så noggrant tvättad, då är den oftast marokansk

 Så kokar du färskpotatisen så att den smakar som på restaurang:

– Koka upp vattnet innan du lägger i potatisen. Salta vattnet ordentligt. Halvera större potatisar så att alla blir lika stora. Lägg lite dill, lagerblad och vitpepparkorn i vattnet. Koka inte för länge, det är ett vanligt misstag.

 För dig som tröttnat på flintasteken:

– Fläskkött är alltid gott att grilla. Men problemet med flintasteken är ju att den är så stor. Lägger du den på en liten engångsgrill så blir den som ett täcke, och så bara dör värmen. Sedan kan jag tänka mig att flintastekar ibland innehåller en massa glutamat och skit. Gör en egen kryddblandning istället.

 Tre säkra tips för en lyckad måltid när du står i lilla lanthandeln med litet sortiment:

– Kokt ägg, matjessill och brynt smör.

 Så får du maten att smaka mer:

–Sluta med godis. Godis förstör dina smaklökar fullständigt. Äter du jordgubbsgodis så kan du till slut inte känna riktig jordgubbssmak. Sluta använda buljongtärning i all mat. Då försvinner de naturliga smakerna. Koka längre och använd salt och peppar istället.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!