Foto: Jupiter

Så lyckas du med buffén

Här är bästa tipsen för påskbuffén för fler än 10 personer. Cateringproffsen vet hur den blir festlig och lyckad med små medel.

Ett påskbord för hela släkten med många rätter kan vara knepigt att planera. Mats Ekeroth som driver Alviks matbod har många års erfarenhet av catering och buffémat. Han tror att det är vanligt att man missbedömer mängden mat när man lagar många smårätter så att det blir för mycket. Om man tänker i små potioner istället är det lättare att beräkna, säger han.

- Servera gärna några rätter i martini-glas, nubbe-glas eller whiskey-glas, i en liten skål eller på sked. Detta gör även att buffen ser mer arbetad och genomtänkt ut.

Mats Ekeroth tycker att rätter som kan förberedas i förväg passar bäst för buffé. Couscous-, bulgur- eller potatissallader kan med fördel göras 1-2 dagar innan, så får de marineras ordentligt och smakar mer. Om så mycket som möjligt kan förberedas i förväg kan dessutom värden eller värdinnan slappna av mer på själva festdagen menar Mats.

- Även du själv ska vara gäst på din egen fest, och bara göra det lilla extra samt dutta till alla rätter så att alla kan avnjuta kvällens måltid. Oftast tänker värden eller värdinnan för mycket på gästen och glömmer bort sig själv. Det ska vara kul att ha fest!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!