Waiter in a restaurant showing Wine
Waiter in a restaurant showing Wine Foto: E+ / Getty Images / Anna Bryukhanova

Så hittar du de bästa vinerna i restaurangens vinlista

Tänk dig att kunna söka i alla bra restaurangers vinlistor efter ditt favoritvin – innan du går utanför dörren. Den nya tjänsten Star Wine List lotsar vinälskaren till de bästa vinerna på restaurangen.

Svenska vinfantaster lever i en värld där specifika vinönskningar kräver tålamod och ibland är omöjliga att tillfredsställa. För att göra det lättare att hitta ett specifikt vin på krogen har Krister Bengtsson skapat Star Wine List – en tjänst som hjälper gästerna att söka efter vilka krogar som har det vin de önskar.

– Jag startade egentligen Star Wine List för att uppfylla mina egna behov. Jag gillar att dricka bra vin på stan, och bor man i London eller Köpenhamn kan man skaffa sig en relation med ett antal handlare och på så vis få tillgång till allt möjligt i vinväg. I Sverige fungerar det inte så, på grund av Systembolaget. Så jag ville på något sätt sammanställa alla bra krogars och barers vinlistor och göra dem sökbara, säger han i en intervju med Allt om Vin.

Krister Bengtsson skapade först Star Wine List för att stilla ett eget behov

Krister Bengtsson är en entreprenör med många meriter på sitt CV. Han har en bakgrund som journalist, har jobbat som vinimportör och driver idag ett företag som sysslar med omvärldsbevakning. Dessutom är han också delägare i det Londonbaserade magasinet och vinbaren Noble Rot.

Bara 40% av restaurangerna har vinlistor online

Star Wine List innefattar dels redaktionellt material som alla kan ta del av, dels en guide för medlemmar. Den senare ger mer ingående information om restaurangerna och deras vinlistor och tipsar om olika provningar.

– Det kan vara svårt att hitta saker idag, eftersom ungefär bara 40 procent av ställena har sina vinlistor online. Vi vill förenkla och underlätta, bland annat genom att man ska kunna söka på ett specifikt vin och kunna se vilka ställen som har det på listan, berättar Krister Bengtsson.

Han började skissa på idén för cirka ett år sedan och sedan januari jobbar han med det på heltid. Planen är att lansera tjänsten under våren.

– Star Wine List riktar sig till en vin- och matintresserad målgrupp där vinet kommer först. Allt från gamla Bordeauxgubbar som jag själv till unga naturvinsälskare. Egentligen alla som, precis som jag, gillar att sitta och läsa menyer och vinlistor innan ett krogbesök.

Medlemskapet kostar 49 kronor per månad. Visst material är fritt för alla, som intervjuer och annat redaktionellt material.

Text av Sarah Djerf & Andreas Grube

Aktuellt just nu