Foto: Jupiter

Så här mycket påverkar livsmedel vårt klimat

Det går åt mycket energi till att framställa och frakta varorna till affären och sedan hem till dig.

Naturvårdsverket har räknat ut att maten som produceras till svenskarna varje år orsakar utsläpp av två ton växthusgaser per person.

Här är några exempel.

Nötkött

Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 27

Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 14

Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 378

Får, lamm

Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 1

Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 6

Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 6

Fisk, färsk

Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 5

Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 4

Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 20

Fisk, fryst

Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 3

Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 4

Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 12

Glass

Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 12

Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 1

Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 12

Källa: Stockholms stads "Klimatsmart i hemmet". Läsa hela boken här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!