Foto: Helén Pe

Så gör du egen tomatketchup

Hemlagad ketchup är en härlig vardagslyx. Med mycket smak och inte alls svår att koka.

Recept på egen ketchup

15 min + 1 timme koktid. Till ca 8 dl:

1 kilo tomater

1 gul lök

2 dl strösocker

1 1/2 dl ättiksprit (12 %)

1 msk worcestersås

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

ev 1 msk rapsolja

Gör så här:

1. Skär tomaterna i grova bitar. Skala och skär löken i bitar. 

Foto: Helén Pe

2. Lägg tomater och lök i en vid panna. Tillsätt socker, ättika och worcestersås. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp.

Foto: Helén Pe

3. Sjud ketchupen utan lock ca 1 timme. Rör ofta så att den inte bränner i botten. Skumma då och då med en sked, eller tillsätt 1 msk rapsolja.

Foto: Helén Pe

4. Ta pannan åt sidan och mixa ketchupen slät med en mixerstav. 

Foto: Helén Pe

5. Häll upp i flaskor och låt kallna. Ketchupen håller ca 3 månader i kylen.

Foto: Helén Pe

Tips!

Om du tillsätter 1 msk rapsolja i slutet av kokningen minskar ytspänningen och luftbubblorna/skummet försvinner.

• Hetare ketchup? Låt 1–2 chili, t ex spansk peppar, koka med för en hetare variant.

• Smaksätt ketchupen. Krydda den färdiga ketchupen med 1 msk curry, 1 msk spiskummin eller 1 tsk mald kanel. Eller mixa ner 1 kruka basilika.

Varför ska man skumma? 

Att skumma sylt och inläggningar när man kokar är kökskunskap som de flesta inte funderar över utan bara gör. 

En del hävdar att det är mögelsporer och bakterier som flyter upp till ytan och som man tar bort genom att skumma. Det stämmer inte, eftersom sylten kokar en stund så att bakterierna dör.

Men det är ändå bra att ta bort skum för att få bort onödig luft i sylten och i burken. Luft gör att bakterier och mögel utvecklas lättare. På en skummig yta på sylten trivs mögel och bakterier bättre än på en slät.

En annan anledning att skumma är utseendet, men om man fryser in sylten och inte bryr sig om hur den ser ut behöver man inte skumma.

Ketchupens historia

Sverige har världens största konsumtion av ketchup. Trots att ursprunget är ostasiatiskt har vi gjort den till vår och använder den till de klassiska vardagsfavoriterna

Vi äter två kilo ketchup per person och år i Sverige. Med det är vi ledande på ketchupätning i världen! USA har flest varianter, men vi äter mest. Inte minst i grilltider åker flaskan fram som ett självklart tillbehör till både korv och hamburgare. Utbudet på ketchup-hyllan har både förändrats och ökat drastiskt de senaste åren. Jalapeño-ketchup av märket Texas Longhorn trängs med Felix Texas Smokey Hickory. Den riktiga konnässören har så klart ett eget recept.

Ketchup består av tomatpuré, vinäger, socker, salt och kryddor som till exempel kryddnejlika, ingefära och kanel.

I Kina fanns på 1600-talet en sås gjord på fermenterad fisk och kryddor som hette ketsiap. Indonesien hade kecap ikan och ketjap, en soja med ganska tjock konsistens. Den söta varianten heter ketjap manis, den salta ketjap asin. Namnet ketchup kommer från dessa asiatiska såser. Brittiska upptäcktsresande fattade smak för ketsiap och tog med sig den hem. Där utvecklades den åt några olika håll, och så föddes till exempel worcestersåsen. Ofta tillsattes mycket socker och vinäger för att passa den europeiska smaken.

I Amerika, där man älskade tomater, publicerades ett recept på tomatketchup i kokboken ”Sugar House Book” 1801. Då hade den från Peru härstammande tomaten mött den asiatiska såsen, och ketchupen som vi känner den var född. 1869 grundade Henry J Heinz sin fabrik och började tillverka ketchup i stor skala som introducerades 1876. Enligt Heinz är det samma recept man använder  i dag. Till Europa kom ketchupen långt senare, helt enkelt för att man trodde att tomaten var giftig.

I Sverige introducerade Felix sin tomatketchup 1956, och 1960 kom Slotts med sin variant. Felix står för den största delen av försäljningen; var fjärde sekund säljs en flaska Felix-ketchup i Sverige.

Lars-Erik Jönsson, som kallas för Mr Ketchup, är brand manager på Orkla Foods, som äger Felix. Han berättar att hela deras produktion av ketchup sker i den lilla orten Fågelmara i nordöstra Blekinge.

– Det som driver konsumtionen är att vi i Sverige använder ketchup till pasta. I andra länder äter man till större del pastasåser. Nu vill folk kunna välja, och det är därför det kommer så många nyheter på ketchuphyllan som de med olika smaksättningar och sötad med stevia, till exempel.

Aktuellt just nu