Foto: Getty images
Foto: Getty images

Dukningstips - Miljövänligt, billigt och snyggt

Ska du ha gäster och vill festa till det lite extra med dukningen men ändå hålla det billigt och miljövänligt? Vi har samlat 4 smarta tips på hur du kan uppdatera din dukning!

På bordet. Det finns jättefina dukar för en billig peng på second hand. Eller varför inte ta en gammal gardin eller mormors gamla broderade vita dukar.

Foto: Getty images Foto: Pani_Ayanna

Servetter. Alla typer av engångsartiklar i blekt papper är en onödig belastning. Välj inte pappersservetter utan satsa på snygga linneservetter som du kan använda middag efter middag.

Foto: Getty images Foto: Kondoros Eva Katalin

Porslinet. Har du ingen snygg servis finns det många vackra tallrikar att fynda på loppis, eller titta på blocket, tradera och auktioner.

Foto: Getty images Foto: Tatiana Epifanova

Disken. För att vara riktigt miljövänlig ska man också tänka på hur mycket disk det blir. Räcker det med ett glas på middagen? Vinet kanske kan hällas upp i mindre dricksglas istället. Kan man äta förrätten med händerna? Andra sätt att äta på är att använda maten som bestick, såsom selleristavar eller knäckebrödsskivor.

Foto: Getty images Foto: LightFieldStudios

Dekorera efter årstider

Det finns ekologiska snittblommor i butik men de måste å andra transporteras till ditt bord. Titta istället utomhus. Naturen är full av fina blommor, kvistar, stenar och annat att dekorera med.

Vår

Foto: Getty images Foto: Vitakot

På våren kan man använda egenplockad tussilago och vitsippa som dekoration. Ställ dem i en liten vas på middagsbordet. Gå ut i skogen och ta björkris som har huggits eller ramlat ner. Eller plocka blåbärsris och sätt i vaser.

Sommar

Foto: Getty images Foto: Linda Raymond

Använd växter från trädgården i dukningen, till exempel rabarber eller jordgubbar. Du kan också använda vackra stenar för att hålla servetten på plats. På sommaren kan man plocka blåklockor, hundkex, smörblommor, lupiner, vitsippor. baldersbrå och syrener. Alla dessa blommor är okej att plocka ute i det vilda, dem är alltså inte fridlysta.

Höst

Foto: Getty images Foto: AlexRaths

På hösten finns det gott om äpplen, löv, blomkål och sättpotatis. Allt kan bli väldigt vackert i små terrakottakrukor, eller i potatislådor av trä.

Löv kan du strö över bordet tillsammans med några kvistar från en björk. Det går också utmärkt att dekorera med färska kryddor som sedan ska användas till maten som serveras. Körvel, basilika, salvia, alla är vackra växter som kan stå mitt på bordet i krukor eller i en större grupp täckt med halm eller löv.

Vinter

Foto: Getty images Foto: Melnikof

Använd kottar, granris och mossa från skogen. Matcha de mörka tonerna med vita linnedukar och mässingdetaljer. Det brukar finnas en uppsjö med mässingsljusstakar på loppisar och second hand.

Läs också: Dukning: så dukar du glas

Källor: Naturvårdsverket, Elle, Vi i villa

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!