Foto: Colourbox.

Så bygger du din vinsamling

Bygg upp din vinsamling smart så får du mer glädje av den.

Var långsiktig! Välj vad du gillar! Sätt en gräns! Ja, så kan man sammanfatta tidningen Wine Enthusaists råd till den som ska börja sätta samman sin egen vinsamling. Här har du deras bästa tips!1. Smaka och bestäm vad du gillar!
Det är ingen idé att samla på viner som du inte uppskattar själv för att andra gillar dem - du väljer, det är din smak som gäller.2. Planera.
Hur mycket pengar får du använda? Hur mycket plats har du? Vad ska du ha samlingen till?3. Köp mer rött än vitt.
Vita viner utvecklas inte lika länge och därför kommer du behöva dricka dem snabbare.4. Köp mer än en flaska.
Minst två flaskor av varje vin för att ha möjlighet att se hur flaskans innehåll utvecklas och att ha en i reserv om innehållet är dåligt.5. Lagra viner som funkar med maten du gillar.
Lagar du mest italienskt, satsa på viner som passar till det. Gillar du fisk och skaldjur kanske det är smartare att samla på vita viner.6. Köp mer än en årgång.
Vinerna utvecklas olika och har du flera årgångar hemma kan du följa vinets utveckling och också se hur vinets smak varierar från år till år.7. Köp vin från olika prisklasser.
Satsa inte bara på en prisklass utan sprid inköpen. Köp dyra viner i yngre årgångar och låt dem utvecklas i din vinkällare.8. Organisera din samling
så du väljer rätt vin till rätt tillfälle.9. Anteckna och samla information.
Dina anteckningar kan leda dig till dina favoritviner och få dig att hitta rätt. Använd en vindagbok eller en webbplats för att spara dina anteckningar, till exempel vinkällaren här på VinVin.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!