Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Så sparar du vinet som blev över - perfekt till matlagning!
Så sparar du vinet som blev över - perfekt till matlagning!
Så sparar du vinet som blev över - perfekt till matlagning!
Så sparar du vinet som blev över - perfekt till matlagning! Foto: Per Ranung

Så använder du vin som blivit över - 6 smarta tips

Får du en skvätt vin över efter middagen ska du spara den. Vinslatten kan nämligen förvandlas till en vindrink, lyfta köttfärssåsen och göra en ostsås betydligt fylligare. Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin tipsar om hur du på ett svinnsmart sätt använder vin som blivit över.

1. VIN I FRYSEN Frys in rester av rött eller vitt vin i iskubslådor. När vinet har fryst läggs det i en burk med lock och förvaras i frysen. En ”vinisbit” är ca 1 msk vin.

2. KÖTTFÄRSSÅS En eller ett par isbitar med rödvin piffar upp den vardagliga köttfärssåsen.

Läs också: Recept på köttfärssås 

3. OSTSÅS Ostsås till pasta eller till gratinerade grönsaker får en mycket fylligare smak om några isbitar med vitt vin får smälta ner i den.

4. CRÈME NINON Gör en soppa av gröna ärter och blanda i några iskuber med mousserande vin. Lyx mitt i veckan.

5. VINDRINK Lägg 10 vita vinisbitar i ett glas och häll på 2 dl torr cider. Garnera med en citronskiva och du får en svalkande, inte så alkoholstark drink.

6. BANANFLUGOR Har du problem med bananflugor? Tina en rödvinsisbit och blanda med lite honung och diskmedel på ett fat. Blandningen drar till sig flugorna, de drunknar och du slipper dem på ställen där du inte vill ha dem.

Läs också: