Foto: Ove Lindfors / Ove Lindfors/Mitt kök

10 recept på drömgoda rulltårtor & konditorns bästa baktips

Rulltårta är en riktig klassiker när det kommer till fika. Den kan fyllas med allt från sylt till smörkräm. Här är 10 recept och konditorns bästa tips till dig som ska baka rulltårta.

Anna Nordh, konditor och redaktör på Allt om Mat, ger sina bästa tips för att lyckas med rulltårta.

1. Vänd ner mjölet

Det är lätt att det blir klumpar i smeten när vetemjölet tillsätts. Tänk på att sikta ner mjölet i smeten och försiktigt vända ner det med en slickepott, undvik att vispa eftersom det kan ge en seg botten.

2. Fyll lagom

En rulltårta är godast när den har lagom med fyllning. Här vill vi inte snåla, men inte heller ha för mycket fyllning eftersom den riskerar att sippra ut. Lagom är bäst! Undvik att bre ut fyllningen ända ut i kanten på den långsida du avslutar rullningen med. 

3. Så undviker du sprickor i rulltårtan

Om rulltårtsbottnen har gräddats för länge kan den lätt spricka när den rullas ihop, ytan behöver vara lite mjuk och följsam för att den ska kunna rullas ihop snyggt. Ungefär 5 minuter i 250 grader brukar vara lagom.

Rulltårta

Rulltårta består av en tunn sockerkaksbotten som fylls med sylt, grädde, frosting, lemon curd eller något annat gott.

En rulltårta går snabbt att baka tack vare den tunna bottnen som behöver kort gräddningstid.

En klassisk drömtårta som är mångas favorit består av en chokladbotten och smörkräm.

4. Pensla med vatten

Lossnar inte bottnen från bakplåtspappret kan du pensla det med lite kallt vatten på baksidan.

5. Så rullar du ihop en snygg rulltårta

Använd bakplåtspappret som bottnen ligger på för att rulla ihop den, då är det lättare att få rullen tajtare. Dra åt med papperet med jämna mellanrum för att undvika att rullen blir slapp.

Allt om Mat:s konditor Anna Nordh tipsar om hur du lyckas med rulltårtan Foto: Ove Lindfors/Helén Pe
Jag gillar friska och fräscha smaker så jag fyller min rulltårta med lemon curd, färska blåbär och rostad vit choklad.

6. Gör enkla bakelser av rulltårta

Skär rulltårtan i skivor och lägg dem på var sin assiett. Toppa med vispad grädde, färska bär och choklad och du har superenkla och väldigt goda bakelser. Du kan även lägga alla skivor på varandra på samma fat, toppa med bär och grädde så har du en lättbakad variant på en vanlig tårta.

Tips på bra redskap när du bakar rulltårta: En vinkelpalett underlättar för att bre ut smeten på plåten och att bre på fyllningen.

10 recept på rulltårta

Bakelser och tårta att göra med klassisk rulltårta som bas

Läs också:

Recept på 10 kladdkakor med en twist 

Guide till den perfekta toscakakan - recept och tips 

Konditorn: Så lyckas du med sockerkakan 

Här är 8 recept på kanelbullar du bara måste testa!