Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rönnbär - 5 goda skäl att äta det varje dag

Några rönnbär om dagen hjälper dig fylla på en del av ditt behov av C-vitamin. De färgglada bären är inte bara små vitaminbomber - de kan fylla ditt skafferi med både gott och välgörande. Här är 5 saker som gör att rönnbär kommer bli ditt nya favoritkosttillskott.

1. Kan stärka ditt immunförsvar

Rönnbär sägs kunna stärka kroppens immunförsvar och även ha förmåga att förebygga och behandla urinvägsinfektion. Andra bär med liknande egenskaper som just dessa är lingon och tranbär. Ska också motverka förkylningar.

2. Perfekt i matlagning

Om du inte vill äta dina rönnbär råa går det bra att göra både saft, gelé, marmelad, sylt och vin på bären. Det går också fint att ha dem i degen när du bakar bröd eller i din müsli.

3. Hållbart och C-vitaminrikt

Foto: Shutterstock

Rönnbär, liksom tranbär och lingon, innehåller bensoesyra vilket gör att de håller länge. Och om du äter rönnbär varje dag får du i dig en dos C-vitamin också! Perfekt!

4. Antioxidantbär

Rönnbär innehåller antioxidanter, järn och karotin och är något av ett svenskt superbär, liksom lingon.

5. Magräddare

Trög mage? Rönn innehåller sockerarten sorbitol som används som laxermedel. Mumsa en näve rönnbär och ta en promenad så kan det problemet vara ur världen...

Läs också: 5 saker du borde veta om trattkantareller

Läs också: 8 spännande fakta om havtorn

Källa: Läkeörter.se, Den virtuella floran, Skogsskafferiet, Wikipedia Foto: Fotolia

Artikel från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!