Recept utan gluten, laktos, mjölk och ägg

Vad är laktos? Vad är gluten? Går det att laga mat utan ägg och mjölk? Här berättar vi hur du lagar din mat utan gluten, laktos, ägg och mjölk.

Allt om Mat

Recept utan gluten

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn, dessa sädesslag väljs bort när man äter glutenfritt. Havre är okej men välj ”ren havre” som tillverkas utan att komma i kontakt med andra sädesslag.

I bröd med vetemjöl ger gluten struktur. De sega glutentrådarna som bildas när mjölet blandas med vätska håller inne luften vid jäsningen och gör att brödet blir luftigt. Det går sällan att ta ett recept som innehåller vetemjöl och ersätta mjölet med samma mängd glutenfritt mjöl, till exempel rismjöl eller bovetemjöl. Använd istället recept som innehåller de glutenfria mjölsorterna från början. Det finns även glutenfria brödmixer.

I såser och stuvningar kan vetemjöl ersättas med majsstärkelse (maizena). Kinesisk och japansk soja tillverkas genom jäsning av sojabönor och vete men den färdiga sojan innehåller så låga halter gluten att de betraktas som glutenfria. Är man däremot allergisk mot vete ska man utesluta soja.

I många glutenfria produkter, exempelvis bröd och brödmixer, ingår det vetestärkelse, det är den rena stärkelsen från vete och den är fri från gluten. Det finns glutenfria alternativ till pasta och istället för bulgur och couscous kan mananvända quinoa.

Recept utan laktos

Laktos är det latinska ordet för mjölksocker. Det finns i varierande mängder i mjölk och mjölkprodukter. Det är mer laktos i mjölk jämfört med i yoghurt och grädde. All hårdost är fri från laktos.

I dag finns det laktosfria alternativ till de vanliga mjölkprodukterna för dem som inte tål eller av andra skäl vill undvika laktos.

Recept utan mjölk

Vid mjölkallergi måste man utesluta alla mjölkprodukter. Det finns vegetabiliska alternativ till mjölk, exempelvis dryck av havre, soja eller ris, som även kan användas i matlagning och bakning. Det finns även vegetabiliska alternativ till grädde, yoghurt, ost, smör och glass. Tänk på att vanligt margarin innehåller skummjölk, välj därför mjölkfritt margarin eller olja.

Recept utan ägg

Ägg påverkar både konsistens och smak men kan i många fall ersättas med andra ingredienser. I en sockerkakssmet kan man ersätta varje ägg med 4 msk vatten och 1 tsk bakpulver. Den metoden fungerar även i pannkakssmeten. Det går bra att pensla kanelbullarna med mjölk istället för ägg.

I pajer ska det ofta vara en äggstanning, som består av mjölk och ägg, som hälls över fyllningen i pajskalet. Man kan göra en stuvning istället, det vill säga en tjockare sås med mjölk och mjöl. Ett annat alternativ är att utesluta äggen och ersätta mjölken med crème fraiche.

Matlagningstips

Läs alltid innehållsdeklarationen på förpackningarna. Det kan finnas oväntade ingredienser i färdiga produkter, som till exempel ansjovis i leverpastejen som är förödande för en person som är allergisk mot fisk. Färdiga maränger innehåller oftast mjölkpulver istället för äggvita. När man har gäster som är allergiska är det bra att spara förpackningarna, det kan vara en trygghet att de själva får läsa innehållsdeklarationen.

Välj helst oblandade råvaror i matlagningen för att få bättre kontroll. Det kan till exempel finnas vetemjöl eller mjölkpulver i färdiga kryddblandningar, såser och marinader.