ANNONS

Innehåll från Switzerland Cheese Marketing Nordics

Recept: Svamprisotto med Gruyère AOP, svartkål och rosmarin

Allt om Mats bloggare Petter Bäcklund, också känd som Ploppes Table, tipsar om sin goda risotto som passar utmärkt i höstmörkret!

Enligt legenden kom risotto till när en ung glasblåsare hällde en stor mängd saffran i risrätten som serverades på hans läromästares bröllop. Voilà! Den första risotton var uppfunnen. Då innehöll den, förutom saffran och ris, korv, benmärg, lök och buljong.

Idag görs risotton på många olika sätt, och inte sällan innehåller receptet ost. Petter Bäcklund använder sig här av Gruyère AOP i sin risotto, som gör rätten extra krämig. De senaste 400 åren har Gruyère AOP tillverkats på den schweiziska landsbygden, 20 km utanför byn Gruyère – som osten fått sitt namn av. Ostens smak pendlar mellan att vara blommig och mild till att vara mer nötig med kraftigare smak, allt beror på lagringstiden. 

Svamprisotto med Gruyère AOP, svartkål och rosmarin

Till 4 pers:

1 vitlöksklyfta

3 st schalottenlökar

3 msk olivolja

3 dl arborioris

2 dl vitt vin

9 dl svampbuljong

150 g skogschampinjoner

20 g torkade kantareller (eller 200 g färska)

75 g smör

3 dl riven Gruyère AOP

Salt och nymalen svartpeppar

3 blad svartkål

2 kvistar rosmarin

Gör så här:

1. Snitta ut stjälken på svartkålen och torka den i ugnen på 100°C i upp till en timme beroende på hur grova bladen är. Ta ut när de är frasiga men ej brända.

2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.

3. Koka upp buljong och håll den varm.

4. Använd en tjockbottnad kastrull och fräs vitlöken och schalottenlöken i olivolja utan att det får färg. Tlllsätt ris, höj temperaturen och fräs tills det är glansigt. Häll på vin och låt det koka in.

5. Under omrörning späder du sen risotton med buljongen. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Kom ihåg att du vill ha kvar kärna i riset och inte koka det för länge.

6. Koka på svag värme och rör runt ofta. Riset är färdigt efter ca 15-20 minuter. Smaka av under tiden och känn efter så att riset har ett visst tuggmotstånd.

7. Ansa och skiva svamp. Stek den i 50 g av smöret (spar lite av smöret och några svampar till garnering) och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset och tillsätt riven Gruyère AOP.

8. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen, om den är för fast kan du späda med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

9. Servera direkt och toppa med några små klickar smör, riven Gruyère AOP, svartkålen och några blad rosmarin samt lite av den stekta svampen.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Switzerland Cheese Marketing Nordics och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!