Raw food - här är 7 intressanta fakta om råkost

Raw food är både en diet och en livsstil som blir allt mer populär. Inte konstigt då det är både hälsosamt och gott! Här är 7 saker du behöver veta om raw food. 

Patricia Higson

1. Max 42 grader varmt

healthy raw avocado burger with salted salmon and fresh vegetables. selective focus,

Enligt raw food-dieten ska inte råvarorna hettas upp till mer än högst 42 grader. Anledningen är att man vill bevara maximalt med näring. Mat som inte värms upp innehåller mer vitaminer, mineraler och enzymer. Exempelvis försvinner en stor del av näringsämnena ut i vattnet när potatis kokas.

2. Råkost eller levande föda

På svenska brukar man kalla raw food för råkost eller levande föda. Det är vanligt att blötlägga nötter, torkad frukt och fröer för att maten ska "väckas till liv". Livsmedlen blir på så sätt mer lättsmälta och lättarbetade. Det är också vanligt att grodda, syra och torka. Råvarorna ska helst vara ekologiska eftersom man menar att de då innehåller mer näring och mindre gifter.

3. Ät det här

Maten inom raw food-kosten består av frukt, grönsaker, nötter, fröer, rotsaker, bär, alger, bönor, linser och vissa sädesslag. Man pratar ofta om så kallade superfoods, livsmedel som anses vara särskilt hälsosamma, exempelvis blåbär och chiafrön. Dessutom används grässorter som vete- och korngräs samt vilda, ätliga växter och kokosvatten.

4. Undvik det här

Foto: Fotolia

Grunden inom raw food är en vegetarisk, nästintill vegansk kost. Med andra ord utesluts animaliska produkter såsom mjölk, kött och ägg. Honung brukar dock användas som sötning i stället för socker, annars går det att söta med agavesirap eller dadlar. Man brukar även vara försiktig med vitt mjöl som man anser vara ohälsosamt.

5. Används som läkemedel

Foto: Fotolia, Linda Vestman

Amerikanskan Ann Wigmore anses vara den som gjorde raw food-kulturen känd hos allmänheten. När hon 1955 blev sjuk började hon äta örter och vetegräs för att läka sig själv. Under de följande 35 åren föreläste hon och skrev böcker om naturlig läkning. Hennes diet kallas levande föda och skiljer sig något från raw food genom att blötläggning är vanligare

6. Kan behöva tillskott

Pink pills forming shape to B12 alphabet on wood background

De som följer raw food-dieten kan precis som vegetarianer och veganer behöva äta tillskott för att få i sig alla vitaminer. Det handlar främst om B12 men även vitamin D och i vissa fall även omega 3-fettsyror som annars finns i fisk.

7. Kändiskäk

Fotolia

Raw food-kulturen är mycket stark i Kalifornien och många kändisar har givit draghjälp åt raw food genom att berätta om dietens positiva effekter. Bland dem finns skådespelarna Demi Moore och Woody Harrelson samt artisterna Sting och Jason Mraz.

Ett tips för dig som vill testa raw food är att steg för steg öka inslaget av frukt och grönt i din kost. Till att börja med kan du fortsätta äta din vanliga mat men låta halva tallriken bestå av exempelvis sallad. Byt sedan ut en måltid om dagen till raw food.

Recept: Raw food-chokladbollar med dadlar

Recept: Kokosrutor med citron

Källa: Superfood boost av Erica Palmcrantz Aziz

Artikel från Mitt kök