Foto: ©z10e - stock.adobe.com

Råvaruskola: Lax

En hel laxsida ger massor av goda möjligheter. Ät den som tartar, sashimi, sushi, ugnsstekt eller camparigravad. Här är en enkel guide till laxens bästa delar.

Laxens olika delar

De främre och bakre bitarna på laxen samt slaksidan är bra att tärna och frysa in för att användas i fisksoppa eller fiskgryta.

Foto: ©z10e - stock.adobe.com

Loin är den tjockaste delen av laxsidan. Den är bra att skiva till sushi eller sashimi.

Tillaga lax

Tillagning i ugn på låg temperatur, 125°, ger ett jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och kärnan får då nästan samma konsistens. Laxens innertemperatur bör vara 52-55°.

3 dygn ska laxen frysas före eller efter gravning.

Enkla recept på färsk lax

Laxtartar med senap 

Finhacka 200 g laxfilé av ändbiten. Ansa och strimla 2 salladslökar. Blanda laxen med lök, 2 msk grov dijonsenap, 1 msk olivolja, 1/2 msk pressad citron och 1 tsk råsocker. Krydda med 2 krm salt och 1 krm nymald svartpeppar. Fördela tartaren på små fat och servera med till exempel knäckebröd.

Campari-gravad lax 

Blanda 1/2 dl campari, 1/2 dl strösocker, 1/2 dl salt, 1/2 dl hackad dill, 1 msk rivet apelsinskal, 2 krm nymald svartpeppar och 1 krm malda kryddnejlikor. Gnid in kött- och skinnsidan på 600 g laxfilé av mittbit (som varit fryst 3 dygn). Lägg i en form och täck med plastfolie. Ställ formen i kylen 2 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden. Skär i tunna skivor och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!