Räksoppa steg för steg

Leva & bo:s matskribent Christina Asplund guidar dig steg för steg till en lyckad middag. Beskrivning med bilder finns i bildspelet.

En riktig räksoppa ska kokas på rostade skal. Det är inte ett dugg svårt, men tar lite tid i ugnen. Väl investerad tid, för soppan får en ljuvligt djup och rund smak.

Rostad räksoppa

4 portioner, 1 timme, lätt

Ugn: 225 grader

1 kg räkor

2+2 msk rapsolja

3 dl vitt vin

7 dl vatten

2 msk tomatpuré

1 tsk koriander, hel

1 morot

1 fänkål

1 bit rotselleri

2 schalottenlökar

1 kingsolo vitlök

8 kvistar timjan

3 dl vispgrädde

salt, peppar, kajennpeppar

citronsaft

Så här skalar du räkor:

1. Vik huvudskölden framåt, nyp till under den och lossa huvudet.

2. Lossa benen och vik över och ta med mittskölden i ett grepp.

3. Nyp till med pekfinger och tumme längst ner på stjärten och dra loss räkan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!