Foto: Mat och vänner förlag.

Radiokocken med koll på vinet

Mattias Larsson är inte bara kock på restaurang, i radio och på sin blogg. Nu är han kokboksförfattare också. Dessutom är han en fena på att kombinera mat och vin.

Mattias Larsson har precis kommit hem från en mat- och vinresa till Tyskland när vi når honom för att prata om hans kokbok som just släppts till hungriga hemmakockar. Förutom 23 menyer med tre rätter i varje så innehåller den även vintips till varje maträtt - en kombination som Mattias är mån om att framhålla.

- Jag vill att de som läser boken själva ska börja experimentera med smaker och med kombinationen med drycken. Mina vintips är ett alternativ och följer man dem och läser man mina korta smakråd så förstår man grunden och kan själv kombinera med olika varianter.

- Det är ingen skolbok - jag vill hellre förmedla en känsla för hur man jobbar med maten.

Mattias jobbar som kreativ ledare på restaurang Villa Söderås på Lidingö i Stockholm och han har sedan flera år tillbaka tipsat om mat och vin i radiokanalen Mix Megapol. Flera av recepten i kokboken kommer därifrån men Larsson har förbättrat dem ytterligare innan han skickat boken till tryck.

- Det är ganska många som mejlar och tackar för recepten, de har använt mina recept och fått maten att smaka mycket bättre och det är så jag vill att det ska vara.

- Jag träffade en kvinna för någon vecka sedan och hon hade köpt min bok. Hon var helt lyrisk och sa att kokboken hade blivit hennes nya bibel i köket. Då blir man glad, skrattar Mattias Larsson.

- Jag vill att boken ska vara skitig och lätt förstörd efter en tid - då vet jag att den används.
När det gäller
viner så har Mattias Larsson knappt tagit sig ut från Europa ännu.

- Jag är galen i halvtorr tysk riesling och testar allt jag kommer över. Kloster Eberbach är en favoritproducent. Jag gillar även röda bordeaux-viner och röda bourgogne-viner och viner gjorda på nebbiolo.

- Jag gillar vin från andra delar av världen också men det är framförallt Europas viner som jag dricker, jag har liksom inte hunnit längre ännu. Men det kommer!
Här har du
några av Mattias Larssons vinval och tankarna bakom valet:
Chateau Ksara Reserve du Couvent
till lammfärsspett med rökt blomkålspuré, citron och rödlökssallad samt olivpotatisar.

"Smaker från Libanon. Med tanke på de starka kryddorna i lammet vill jag ha ett vin med mycket frukt, låg alkoholhalt och lågsträvhet.
Bollinger Special Cuvée Brut
till hälleflundra med ljummen gubbröra, gräddfil och färskpotatis.

"Champagne har bra syra, bra kraft och samtidigt längd och elegans som gör det till ett fantastiskt matvin. Smakerna av den brynta hälleflundran och det brynta smöret blir så ljuva tillsammans med vinet."

Meinklang Grüner Veltliner till räkcocktail med potatis, ägg och rädisor samt citroncrème.

"Räkor och vitt vin, fungerar det? Visst. Välj ett rent, friskt vin utan karaktär av ekfat."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!