Smörgåstårta, skagentårta
Smörgåstårta, skagentårta Foto: Ove Lindfors

Planera en buffé

Vi hjälper dig planera din buffé. Här får du tips på hur du beräknar mat och dryck till gästerna på en buffé. Vi ger dig bästa recepten och råden för att din buffé ska bli en succé.

Beräkna mat till en buffé:

Om du serverar en buffé med många rätter, beräkna 50 gram kött per person och rätt. Exempel på buffé för tio personer (måtten angivna per person):

500 gram pp av något av följande: chark (skinka, salami, rökt kalkon etc), grillspett, lammstek, rostbiff, kyckling mm.

1 kg potatis. Färskpotatis, potatissallad, fransk potatissallad eller potatisgratäng.

350 gram grönsallad

1 dl dressing

2 skivor mjukt bröd

250 g hårdost

150 gram dessertost/mögelost

2 pajer

1 kg pastasallad

Efterrätt. T ex 2 tårtor à 8 bitar eller pajer

Beräkna dryck (vin och öl):

Till tio personer rekommenderar systembolaget

4-5 flaskor vin (1 flaska per två personer) eller en bag in box

en back öl = 20 flaskor a 33 cl

15 ölflaskor a 50 cl

Smarta buffétips:

Satsa på någon rätt som är varm och ha en mättande basrätt som pastasallad eller potatissallad på buffén. Gör rejält av basrätten, den ska inte ta slut.

Fokusera på färre riktigt goda rätter än ett överdåd av halvdana salladsblandningar.

Satsa på ett gott bröd

Tänk på logistiken. Försök göra en kö från två håll till buffén.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!