Foto: Stefan Wettainen/Anna Kern

Perfekt potatismos - recept och matexpertens bästa tips

Ett härligt luftigt potatismos är väldigt gott och med lite kryddor kan det nästa vara en egen rätt. Men hur får man till det så där krämigt och fjäderlätt, och vad är det egentligen för skillnad på mos och puré? Allt om Mat:s receptmakare och matexpert Gunilla von Heland delar med sig av sina knep för ett perfekt potatismos!

Vilken sorts potatis passar bäst till potatismos?

– Det beror på vilken typ av mos man vill ha. Fluffigt och luftigt eller krämigt och kompakt. Bra potatis är mjöliga sorter, de innehåller mer torrsubstans och kan då ta upp vätska bra För ett fluffigt och luftigt mos välj en mjölig sort till exempel King Edward, Mandel, Early Puritan, Melody, Blå Kongo och Snöboll  

– För ett krämigt, smakrikt och mer kompakt mos passar Amadin eller Yukon Gold bra. 

Det går inte att göra mos på färskpotatis, de innehåller för mycket vatten.

Är det någon gång på året potatisen passar extra bra till just potatismos?

– Lagrad potatis innehåller mindre vatten och mer stärkelse. Det gör att den binder vätska bättre därför är bästa säsongen för mos under vintern och våren.

Så tillagar du potatismos steg för steg

- Skala potatisen och koka den mjuk

- Värm mjölken

- Pressa eller stöt med potatisstöt medan potatisen är varm

- Blanda med smör, salt, svart- eller vitpeppar

- Häll på varm mjölk. Mjölk ger ett luftigt och smakrikt mos. Vispa/ rör samman med stora tag med en slev eller med en ballongvisp

- Smaka av med salt och peppar

Tänk på det här när du lagar potatismos

Vad är viktigast att tänka på när man gör potatismos?

- Välj rätt typ av potatis. Koka dem väl, nästan så de faller sönder.

- Stöt eller pressa med potatispress medan de fortfarande är varma

- Rör inte för mycket.

- Smaka av ordentligt med salt och peppar!

Obs! Tänk på att alltid göra moset direkt medan potatisen är varm. Om du ställer potatisen åt sidan en stund blir moset klistrigt.

 Hur kryddar man potatismos?

– En klassisk krydda i potatismos som var vanlig förr är muskot. I övrigt är det vit- eller svartpeppar. Många kockar väljer vitpeppar för färgens skull. 

Vill man smaksätta potatismos kan man tänka på vad man ska äta till. Dill, dragon och citron är gott till fisk och kyckling, karamelliserad lök till biff, mos med chèvre passar till grillade grönsaker och lamm, västerbottensost till viltkött.

Gunilla von Heland Foto: Helén Pe

Tips på lyxigare potatismos

Om man vill göra ett lyxigare potatismos, till en fest till exempel, hur fixar man det?

– Då gör man ett mos som kallas duchessepotatis som är ett finare mos som innehåller äggulor. Det spritsas ut i toppar, runt en fiskrätt eller på en plankstek och gratineras i ugn.

Skillnaden mellan potatismos och potatispuré

– Ett lyxigt mos kan också vara det man ibland kallar potatispuré. Det är slätare och lösare i konsistensen och innehåller extra mycket smör.

De vanligaste misstagen vi gör när vi tillagar potatismos

- Stöter potatisen för lite så det blir klumpar i det färdiga moset

- Rör eller vispar så mycket att moset blir segt och klistrigt.

- Tillsätter för lite het mjölk som gör att moset blir stabbigt

- Saltar för lite så att moset blir smaklöst

Vilka andra grönsaker kan man göra mos av?

– Prova göra mos av sötpotatis, blomkål, rotselleri, palsternacka, kålrot. Dessa grönsaker innehåller mindre stärkelse och därför krävs ingen eller mindre vätska närt man gör moset. 

Vad är stomp?

– Stomp är ett fastare ”mos” med klumpar. Innehåller fett - smör eller olja - men inte mjölk.

Gör potatismos med elvisp

En del använder elvisp när de gör potatismos - finns det några för- och nackdelar med det?

– Elvisp kan vara är riskabelt om man inte vet exakt vilken typ av potatis man har att göra med. Har det kommit med sorter av fast potatis när man gör mos är elvisp inte så bra. Då kan stärkelsen i potatisarna göra moset klistrigt och segt. Då är det bästa att pressa potatisen och blanda ner smör och mjölk. 

– Att vispa moset med elvisp fungerar utmärkt när all potatis är av en mjölig sort. Moset vispas luftigt med elvispen medan man tillsätter smör och het mjölk tills man har rätt konsistens. Då får man ett slätt och luftigt mos.

Potatismos man kan köpa i pulverform - kan det räknas som potatismos?

– Pulvermos innehåller till största del, 89 % potatis, resten är mjölkpulver, salt, vegetabiliskt fett, extrakt och arom, stabiliseringsmedel och antioxidationsmedel.

– Pulvermos är enkelt och snabblagat och ger snabb energi. Men det innehåller även en del onödiga ingredienser som inte behövs i hemlagat mos. Näringstätheten är något högre i hemlagat mos jämfört med pulvermos enligt Livsmedelsverket databas.

Hållbarhet och rester:

√ Tänk på att täcka och kyla moset om det blir något över. Ett rumstempererat mos är en dröm för bakterier att växa i om man har otur.

√ Moset håller ca 3 dagar i kyl.

√ Använd rester av mos i gratänger, potatisbullar, i våffel- eller pannkakssmet, i matbröd, till gnocchi eller kroppkakor

Här nedan hittar du recept på goda rätter serverade med potatismos:

 

Läs också: Kockens tips på hur du lagar en perfekt potatisgratäng + recept 

Läs också: Kockens bästa tips när du lagar sås + 10 klassiska såser