Pepparkakor med kristyr - recept och steg för steg-guide

Recept på klassisk pepparkaksdeg och kristyr. Kryddiga, spröda kakor med smak av stött kardemumma och citron. Stöt kardemumman själv då blir smaken frisk och extra aromatisk. Degen är lättkavlad, den håller ca 3 veckor i kyl.
Pepparkakor med kristyr - recept och steg för steg-guide
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2,5 dl farinsocker - (190 g)
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 dl vatten
  • 150 g smör
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 msk kanel - mald
  • 1 msk ingefära - mald
  • 1 tsk nejlikor - malda
  • 2 tsk citronskal - rivet eller 1 tsk malda pomeransskal
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 7 dl vetemjöl - (420 g) + 1 dl till utbakning

Kristyr

  • 1 äggvita - (35 g)
  • 2,5 dl florsocker - (150 g)
  • 2 tsk citron - pressad

Gör så här

  1. Blanda farinsocker, sirap och -vatten i en kastrull och koka upp. Sjud ca 5 min tills sockret smält. Rör då och då.

    Foto: Per Ranung

  2. Skär smöret i bitar. Ta kastrullen med sockersirapen av värmen och tillsätt smöret. Rör tills allt smör är smält. Stöt kardemumman i mortel. Blanda ner kardemumma och övriga kryddor samt citronskal i kastrullen.

    Foto: Per Ranung

  3. Blanda bikarbonat med 7 dl mjöl. Rör ner ca 5 dl av mjölet i kastrullen med smör och sirap. Arbeta in resterande 2 dl mjöl till en fast smet. Lägg över degen i en skål täckt med plastfolie eller i en plastpåse. Låt degen vila i kylen 1 dygn.

    Foto: Per Ranung

  4. Sätt ugnen på 200°. Ta fram degen ur kylen och låt den bli rumstempererad. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut bitarna med lätt mjölad kavel på mjölad arbetsbänk eller direkt på ett bakplåtspapper. Ta ut kakor med mått. Använd en stekspade för att flytta över kakorna till en smord plåt eller plåt klädd med bakplåtspapper. Obs! Lägg dem inte på varma eller heta plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 min. Passa dem noga mot slutet. Låt kakorna svalna på plåten.

    Foto: Per Ranung

  5. Kristyr: Vispa äggvitan lätt skummig. Blanda ner florsocker och citron och fortsätt vispa kristyren slät och luftig med elvisp ca 3 min. Tillsätt mer florsocker om kristyen verkar rinnig, tillsätt några droppar vatten om den blir för fast.

    Foto: Per Ranung

  6. Fyll kristyren i en spritspåse. Garnera gärna kakorna medan de fortfarande är varma, då fäster kristyren extra bra. Låt kakorna kallna och kristyren stelna innan de förpackas och förvaras torrt. Kakorna håller ca 2 månader.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Ingen riktig jul utan pepparkakor! Kanske i form av ett helt hus eller den obligatoriska pepparkakan till glöggen. Vi ger dig ett klassiskt recept på pepparkakor med kristyr.

Gunilla von Heland, receptmakare, om pepparkaksdegen:

”Varför göra en egen deg när det finns färdig att köpa?” Jo, därför att pepparkaksdeg är så lätt att göra och man kan själv styra över innehållet. Sedan blir kakorna allra godast när det bakas på smör. Degen i affären innehåller för det mesta margarin.