På japanskt matäventyr

Natten är kolsvart och sidenmatt. Gränden är lång och trång och består av ett enda pärlband av små krogar. Äntligen är vi i Japan igen! Det är plågsamt att ha sonen så långt bort till vardags – å andra sidan är det en enda lång fest när vi äntligen ses.

Han har planerat besöket noga, matnörd som han är. Elva dagar, det blir 22 matställen av helt olika karaktär. Och nu går vi här i gränden i Kyoto, på jakt efter ett av dem.

– Nej, det där ska vi inte ta, säger han och hindrar brorsan från att kila upp för trappan till ännu ett spännande litet kyffe. Där serverar de bara inälvsmat.

Och inte det där framme, där är det bara friterade bläckfiskar.

Jag inser att våra besök på de 22 små krogarna i Tokyo och Kyoto helt hänger på att han pratar japanska och förstår det krångliga skriftspråket. Här är varken krognamn eller matsedlar på engelska, och utifrån har man som turist inte en chans att förstå vad som kan vänta innanför dörrarna.

Till sist hittar storebror vad han söker, och vi kliver in i en minimal entré

och tar som brukligt av oss skorna och placerar dem i små fack på väggen.

Sedan uppför en smal vindlande trappa, till en övervåning stor som två skokartonger. Och där börjar excesserna.

”Ska du till Japan, vad härligt, då får du äta mycket sushi”, sa vännerna

innan jag åkte. Men jag förstod redan då att så skulle det inte bli. Japan har en fantastisk matkultur, och sushi är bara en liten del av den.

Medan Kyotonatten förbereder sig för ännu en varm vårdag mättad av blommande körsbärsträd äter vi gurkor i het chili, hastigt kokta bönskidor, friterade kycklingstrupar med citron, färska vårrullar med krabba och avokado, gyouzadumplings, starka nudelsoppor, friterade salta spagettistrån, laxsashimi, sallad med friterad fläskfilé och kokt tofu. Och så, till efterrätt, sötpotatisglass med tjocka pommes frites, plus grönt te-glass med bönsås och jordgubbssylt!

Bättre kan man inte ha det, tänker jag när vi vandrar hemåt i natten. Alla

tillsammans, mätta och fnittriga och i full gång med att planera morgondagens matäventyr!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!