Foto: Respektive producent.

Ordna en egen ölprovning

6 olika öl med helt olika karaktär. Det rekommenderar sommelieren Fredrik Johansen när han sätter samman en provning. Den passar ölälskaren eller ölnovisen - och alla ölen är lätta att hitta i Sverige.

- Med de här 6 ölen så får man smaka de viktigaste varianterna på en och samma provning. Det är perfekt för någon som är intresserad av öl och vill gå vidare med smakerna.

Fredrik Johansen jobbar som sommelier på restaurang Dahlberg i Helsingborg och anordnar ölprovningar för både ölnördar och ölnoviser. Vi bad honom sätta samman en provning som skulle visa på de stora variationerna inom ölvärlden och han valde 6 öl till provningen, 6 öl som visar på stora smaksensationer.

- Detta är en provning för personer som aldrig varit på en provning tidigare men som har druckit öl. Det blir en genomgång av underjästa, överjästa och spontanjästa öl och med stor variation, säger Fredrik.

Öl nummer 1

- Vi börjar med en lager, en bra lager eller en premium lager. Alla kommer att gilla den och många kommer att tycka att det var den bästa ölen på provningen. Välj Jämtlands Hell (11460) eller Nynäshamns Landsorts Lager (1466), svenska lageröl med mycket hög kvalitet.

Öl nummer 2

- Som andra öl väljer jag en veteöl och då allra helst en tysk sådan. Öltypen är en överjäst öl som är väldigt användbar till mat och matlagning. Ta en Weihenstephaner (1526) som dessutom passar perfekt till fisk och skaldjur om det skulle vara aktuellt.

Öl nummer 3

- Fortsätt med en ale, jag väljer en Sierra Nevada Pale Ale (1525). Den är inte för kraftig och inte för bitter - ett bra exempel på en ale.

Öl nummer 4

- Fjärde ölen får bli en belgisk ale. Det är roligt att visa att stilen ale inte bara är kolsyresvag och mörk öl utan att det kan vara så mycket annat. Då väljer jag en trappistöl som nog många hört talas om men inte testat. Rochefort 8 (1619) är relativt alkoholstark men alkoholen slår inte igenom för mycket i smaken.

Öl nummer 5

- Den femte ölen på provningen blir en stout. Jag väljer en Young's Double Chocolate Stout (1606) - den innehåller choklad men är inte för söt. Torr smak och man har rostat malten hårt för att få fram de tydliga chokladtonerna.

Öl nummer 6

- Jag vill avsluta med något som inte liknar något annat, en gueze. Det är en en spontanjäst öl, en Oud Beersel (1694) som är helt sjukt billig i förhållande till kvaliteteten. En öl som är fantastisk men om man inte gillar den så är det i varje fall en kul grej att dricka om man vågar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!