Nytt och provat – Allt om Mat testar senaste butiksnyheterna

Allt om Mat:s matredaktörer testar nya produkter på marknaden. Den här gången bland annat en krämig saffranost och glass med smak av pepparkaka. Läs redaktionens betyg och omdömen på senaste betygsnyheterna här!

Allt om Mat-redaktionen

Lunchgryta

Bondbönsgryta, Svegro

Vikt & pris: 300 g, 30 kr.

Vad är det: En böngryta för en person lagad på svenska råvaror. Finns i två smaker, Oregano citron och Timjan chili. Vi har provat timjan och chili.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: God och tydlig timjansmak. Lagom sälta. Saknar smaken och hettan av chili. De flesta av bönorna är sönderkokta och grytan känns mosig. Kompletterat med bröd eller ris är detta en bra lunchrätt. 

Lyckad mix!

Sevan Hummus Tapenade, Sevan

Vikt & pris: 150 g, 23 kr.

Vad är det: Hummus med tapenade gjord på en mix av svarta- och gröna oliver, grillad paprika, kapris, citron och kryddor.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: God och krämig hummus där tapenaden tillför en god olivsmak och fin sälta. Passar till att dippa grönsaker i, på bröd eller till salladen

Knaprigt julknäcke

Glöggknäcke, Leksandsbröd

Vikt & pris: 220 g, 20 kr.

Vad är det: Ett knäckebröd bakat med fullkornsrågmjöl och vetemjöl kryddat med kryddnejlika, kanel, kardemumma och ingefära.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Ett knaprigt knäckebröd som riktigt knastrar i munnen. Tydliga smaker av julens kryddor som kryddnejlika och ingefära. Passar bäst till glöggfesten med en bit ädelost, julskinka med sötstark senap eller till en bit paté med cumberlandsås. Den söta smaken behöver något salt pålägg för att komma till sin rätt. 

Nötgodis i bit

Handgjorda Baklava, Zeinas

Vikt & pris: 140 g, 30 kr.

Vad är det: Klassiskt orientaliskt sött bakverk som bakas med frasiga lager av filodeg och fylls med en nötmassa. Åtta stycken i varje förpackning. Kartongen innehåller två smaker: pistasch och valnöt.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: De smakar sött och nötigt och har frasig konsistens. Pistasch har tydlig och god pistaschsmak och är den smak som försvinner först ur lådan. Fyllningen med valnötter har mild fin valnötssmak. De är söta och föredömligt skurna i små bitar. Kan vara ett trevligt och annorlunda inslag bland julens godsaker. 

Glass till kaffet

Miniglassar, Annas

Vikt & pris: 8 x 50 ml, 45 kr.

Vad är det: 8 glasspinnar av gräddglass med pepparkakssmak och överdrag av mjölkchoklad och pepparkakskross.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Glassen är gräddig och har en lätt kolasmak och mild kryddig smak av pepparkaka. Glassarna är överdragna med god mjölkchoklad som har ett krisp av pepparkakor. Vi gillar särskilt storleken och att chokladen, glassen och kryddorna passar så bra tillsammans. Gärna till en espresso efter maten.

Saffran i ny form

Saffran paste, Santa Maria

Vikt & pris: 15 ml, 25 kr.

Vad är det: En påse med en saffranspasta för bakning. Saffranet är upplöst i socker och etanol. Varje påse innehåller ca 0,6 g saffran men räcker till en deg på 5 dl degvätska.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Bra att få ut maximal smak och färg av saffranet, man slipper mortla och lägga saffran i sprit. Pastan hade kvar hela fina pistiller. Resultatet blev saftiga bullar med fin färg och mild god saffranssmak. 

Bra mager ost 

Naturligt näringsrika ostar, Arla

Vikt & pris: 310 g hel bit, skivad 150 g, 37 kr för bit, 26 kr för skivad.

Vad är det: En serie nya magrare ostar med naturligt högt innehåll av protein, kalcium, vitamin B12 och zink. Fetthalt på 10–17%.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Ostarna har en bra konsistens för att vara magra ostar och en fyllig och god ostsmak. De har lite olika karaktär i smakerna och passar på frukostmackan, i taco eller pastarätter. Bra med mindre förpackningar som passar för en och två personers hushåll.

Nyttigt med bra bakterier

Kefir, Arla

Vikt & pris: 1 liter, 16,50 kr och 20,50. kr. 300 ml, 15 kr.

Vad är det: Laktosfri kefir, naturell och smaksatt. Produkterna sälj i 1-liters förpackningar, naturell och med blåbärssmak, och i on the go-drycker med blåbär samt vanilj- och ingefärssmak. Kefir är en fermenterad produkt som bl a innehåller mjölksyrabakterier och jäst. Det är en bra källa till protein, kalcium och vitaminer.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Kefiren har en härligt krämig konsistens och lagom tjock drickkonsistens i go-dryckerna. Sötman kommer från druvjuice, vilket känns naturligt sött och inte jolmigt. Blåbärssmaken är god, kanske hade vi önskat lite tydligare vanilj- och ingefärssmak.

Utmärkt julsenap

Julsenap med calvados, Apotek Hjärtat

Vikt & pris: 175 g, 45 kr Vad är det: Senap, årets smak är calvados. I år smaksätter Apotek Hjärtat sin grovkorniga senap med calvados.

Betyg: 5 av 5

Omdöme: En grov senap med god doft av både senap och calvados. Fin smak, lagom stark och söt med eftersmak av äpplig calvados. Konsistensen är gott knastrig av krossade senapsfrön. Passar utmärkt till julskinkan och prinskorven.

Alkoholfri vinterglögg

Vinter Mojito årets glögg, Saturnus

Vikt & pris: 50 cl, 35 kr.

Vad är det: Alkoholfri vit glögg från Saturnus där smaken inspirerats av drinken mojito med lime och mynta.

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Smaken är frisk och söt och varmt kryddig när glöggen serveras varm. Vit glögg serveras ofta kall med is, och även om Saturnus glögg marknadsförs på liknande sätt vill vi utfärda en varning: den här glöggen smakar inte bra kall, men däremot helt ok varm. Då kommer kryddorna fram och balanserar upp limejuicen och sötman och glöggen får en rundare och godare smak.

Användbar mjukost i jul

Saffrannsost, Kavli

Vikt & pris: 175 g, 29 kr.

Vad är det: Kavli har satt saffranssmak på sin limited edition-mjukost som lanseras nu till jul. Tuben innehåller en bredbar smältost smaksatt med äkta saffran.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Mjukosten har god ostsmak med en aning saffranssmak. En god kombination. Färgen är vackert gul och inte färgad med annat än saffran. Ostsmaken är mild, men ändå den tydligaste smaken och därför är saffransosten användbar till lite av varje. På crostini med räkor eller på en pepparkaka med fikon.

Läs mer:

Laga en perfekt lasagne - expertens bästa tips och goda recept

Kockarnas kamp-vinnaren: ”Att förenkla är ofta att förbättra”