Foto: Helén Pe

Nyårsmiddag på en timme - renfilé, bubbeldrink och lyxig gino

Recept till en nyårsmiddag som är klar och färdiglagad på en timme. Här hittar du en festlig meny med bubblig cocktail till fördrink, huvudrätt med renfilé och en gyllene gino till dessert. Recept och vintips till menyn hittar du här!

Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin har komponerat en nyårsmeny med lite nordisk prägel: Renytterfilé följt av en läcker hjortronvariant av populära 90-talsdesserten Gino. Så lyxigt och gott att rätterna passar fint att servera till nyår också!

Cecilia Lundin om menyn:

– Vi startar med en bubblig drink med lite julsmak av apelsin. Sen bjuds det på renfilé. Det fina köttet kryddas varsamt med salt och peppar så att man känner den goda köttsmaken. Konjakssås, enbärsstekt potatis, brysselkål och picklade lingon är tillbehör som både passar utmärkt till köttet och i säsong. Mixa såsen precis innan den ska serveras så att den blir härligt skummig när den sedan skedas över köttet.

I början av 90-talet skapades desserten Gino på en restaurang i Stockholm. Då var det oftast kiwi, jordgubbar och banan som fanns under det vita chokladtäcket. Här bjuder vi på skogens guld; hjortron som marinerats i sött vin. En värdig dessert på årets sista dag. Gott nytt år!

PLANERING

1. Marinera hjortronen.

2. Koka sockerlagen till drinken och låt kallna.

3. Pickla lingonen.

4. Skala och skiva potatisen.

5. Gör konjakssåsen.

6. Stek kött och potatis och ställ i ugn.

7. Stek brysselkålen.

8. Blanda och servera drinken.

9. Färdigställ och servera varmrätten.

10. Gratinera och servera desserten.

Bubblig cocktail

Renfilé med konjakssås

Lyxig lättlagad gino

Matcha mat och dryck till nyår

TILL RENYTTERFILÉ: Barolo Albe G.D. Vajra 2017 (2398), Italien, 269 kr. Smakrikt och stramt rödvin med drag av körsbär, lätt krydda, lite läder. Fin balans mellan frukt och syror och god längd i eftersmaken.

TILL HJORTONGINO: Château Menota 2018 (4087), Frankrike, 99 kr (37,5 cl). Sött, vitt vin med toner av torkade aprikoser, honung och mandel. Frisk fruktsyra i avslutningen.

ALKOHOLFRITT TILL VARMRÄTTEN: Rålund alkoholfri kallpressad 100% blåbär (19039), Sverige, 69 kr (37,5 cl). Ekologisk blåbärsmust med koncentration och friskhet. Lätt örtiga toner, balanserad sötma och bra längd.

Recept Cecilia Lundin Styling: Petra Lindstrand

Läs också: Recept på pannacotta - klassisk nyårsdessert 

Läs också: Trerättersmiddag med löjrom och fläskfilé

Här är fler tips på snabblagade trerättersmenyer att laga till nyår

Recept till nyår - från fördrink och snittar till dessert