Nya hälsotrenden: glutenfria sädeslaget teff

Den glutenfria trenden fortsätter. Nu spås det etiopiska sädeslaget teff bli nästa stora grej.

Teff kallas ibland för det nya quinoa. Och precis som quinoa är teff ett glutenfritt sädeslag. Grödan kommer ursprungligen från de etiopiska och eritrianska högländerna, men odlas i dag på flera platser i världen.

Den senaste tiden har efterfrågan på teff ökat explosionsartat i väst, uppger Svt. Trenden att äta en glutenfri kost har fått många att få upp ögonen för sädeslaget. Kändisar som Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham sägs ha hakat på teff-trenden och stjärnglansen har gett grödan ytterligare popularitet.

Teff är en grässort med ett väldigt litet sädeskorn. Det är rikt på  kalcium, järn och protein. I Etiopien mals traditionellt ett mjöl av grödan och av mjölet görs sedan en tunnbrödliknande pannkaka som kallas för injera. Det nya intresset för teff har dock gjort att det dyker upp allt fler teff-baserade produkter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!