Ny studie: Ät gröt och lev längre

Billigt, gott och lättlagat – det finns många anledningar att äta gröt. Nu kommer ytterligare en: grötätare lever längre, enligt en studie vid universitetet Harvard.

Under 14 år följde forskarna 100 000 personer, skriver brittiska The Telegraph. När studien startade var alla friska, men när den avslutades 2010 hade 26 000 av dem gått bort.

De testpersoner som tycktes vara mest skyddade från sjukdomar, och då framförallt hjärt- och kärlsjukdomar, var de som hade ätit mycket fullkorn i form av till exempel fullkornsgröt, quinoa och brunt ris. Enligt studien minskar risken att dö i hjärtrelaterade sjukdomar med nio procent om man äter 28 gram fullkorn, vilket motsvarar en liten skål med gröt, om dagen.

– De här upptäckterna stödjer nuvarande dietråd om att vi bör öka vår intag av fullkorn. De ger också lovande bevis för att en kost berikad med fullkorn kan ge en ökad livslängd, säger Dr Hongyu Wu som lett studien till The Telegraph.

Victoria Taylor som är dietist vid British Heart Foundation tycker att studien är intressant men vill lägga in en brasklapp kring hur resultaten ska tolkas.

– De personer som hade ett högre intag av fullkorn hade också en sundare livsstil och kosthållning överlag, så skyddet mot hjärt- kärlsjukdomar kanske inte bara är fullkornens förtjänst, säger hon till The Telegraph.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!