Monika Ahlberg vill njuta av maten

Monika Ahlberg, en av Sveriges mest kända mat-personligheter med flera kokböcker och tv-program bakom sig bloggar också på Alltommat.se.

Hemma hos Monika Ahlberg är det precis som en skärgårdsdröm. Det lilla gröna huset med utsikt över havsviken. Solen skiner självklart, pionerna dignar ner mot rabatten och i köket är det fullt med mat. Och fat. Monika älskar alla typer av vackra fat.

- Så fort jag ser något fat som är snyggt så köper jag det. Det kan vara från inredningsbutiker eller loppis eller vad som helst. 

Faten får inte längre plats i något skåp utan står i travar under skänken. Ett fat ska vi även använda idag, för Monika har tänkt göra en stor sommarsallad. Den är enkel att göra, går snabbt att blanda och är framför allt vacker att se på. 

 - Jag är en extrem njutningsmänniska. Jag äter inte för att bara få i mig något. Jag vill att det ska vara vackert att se på.

Mat ska ta lång tid att äta

Det är en typisk Monika rätt, hon gillar själv inte att stå i timmar i köket, men maten får gärna ta lång tid att äta. 

- Jag lagar mat som folk gör hemma. Stå här i fyra timmar och laga, det går liksom inte, säger Monika. 

Med sin blogg på Alltommat.se har hon märkt att folk lagar mycket mat hemma. Hennes läsare ställer ofta frågor om mat och recept. 

- Jag försöker alltid svara på matfrågorna.

Monika har en lång erfarenhet av recept. Hennes första kokbok kom ut för 15 år sedan och blev en braksuccé. Sedan dess har det blivit fler. Bland hennes favoriter är den egna boken "Min mat" från 2003. 

- Det svåraste med att skriva recept är att det måste vara så exakt. 2 tsk honung - jag menar man får väl smaka sig fram, det går inte att säga så. Många kokböcker innehåller så omöjliga mått, 35 gram, vem ställer sig och väger det?

Monika tycker att det finns få riktigt bra kokböcker. Sin inspiration hämtar hon istället mycket från hemmet och sin trädgård. Där hittar hon salladen, potatisen och ärtorna som ska vackert lägger sig i salladen. Så blir maten som en vacker liten tavla.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!