Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Min mathelg med Jason Diakité – ”Blir mycket mat från Mellanöstern”

När helgen kommer är det härligt att bjuda på något extra gott. ”På Spåret”-aktuella artisten Jason Diakité, som nyligen gett ut boken ”Köttfärssås” tillsammans med Harald Wachtmeister och Joel Åhlin, är en periodare när det kommer till mat. Just nu bjuder han gärna vänner och familj på en hemgjord shawarma med lamm när det vankas helgmiddag. 

– Mat från Mellanöstern är det jag tycker är mest spännande att laga just nu, säger Jason Diakité. 

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

– Jag är en periodare, men just nu gör jag gärna lamm shawarma hemma. Att lägga in lamm i salt och vatten länge, sedan sous videa det, grilla på det och skiva riktigt tunt. Sedan brukar jag vända det i massor av fina kryddor från Mellanöstern och servera med lite hummus, bröd, rostad aubergine, mynta och yoghurt. Mat från Mellanöstern är det jag tycker är mest spännande att laga just nu, och har egentligen tyckt de senaste tre åren. 

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Om jag verkligen bara får välja en så blir det nog en Sheperd's pie, eller cottage pie. Min mamma brukar laga den rätten, och jag har med den i boken som en liten homage till henne. Man kan göra den rätten om man har köttfärssås kvar i kylen, men egentligen gör jag den helst från scratch med lammfärs, stjärnanis, muskot, kummin och chili. En djup köttfärs, som inte ska vara för såsig, och sedan krämigt potatismos. 

Vilket redskap klarar du dig inte utan i köket?

– Jag är inte så mycket för prylar, men en bra mandolin är nog ändå ett måste. Sedan tycker jag om en stor och bra mortel, framför allt när man ska laga asiatiskt och göra kryddblandningar och pastor. Min sambo köpte en gammal apoteksmortel på en loppis, den kan man mortla allt med. Men jag är också lite sugen på att investera i en riskokare! 

Läs mer:
Min helgmat med Måns Zelmerlöw – ”Gör en fantastisk bolognese”
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan