Min julhelg med Jennie Walldén – ”Jag går all in på julmaten”

Julen är en av årets största mathögtider, då är det roligt att lägga lite extra krut på matlagningen. Stjärnkocken och sociala medie-profilen Jennie Walldén går ”all in” till julen – och fyller bordet med allt från Ceasarsallad med grönkål till klibbiga revbensspjäll.

– Med små mängder av allt så man inte har så mycket rester över efter jul, säger Jennie Walldén. 

Vilka rätter kan du inte vara utan på julafton? 

– Många! Jag älskar julmaten, men bara på julafton – och då vill jag ha allt! Olika sillar, gravad lax ned hemslagen hovmästarsås, min grönkålscaesar, sticky revben och Janssons frestelse. Jag går all in! Med små mängder av allt så man inte har så mycket rester över efter jul. 

 Finns det några rätter du tycker är överskattade till jul?

Jag vet många inte håller med mig men köttbullarna och prinskorvarna tänker jag att man äter året om, så de tar jag inte av för egen del på julafton. Finns ju så mycket annat gott på julbordet som man inte äter så ofta. 

Vad äter du helst i mellandagarna? 

– Jag äter upp det som är kvar av julmaten, gör om resterna till andra rätter om jag tröttnar på att äta dem som de är. Skinkan görs om till japansk tonkatsu eller läggs på pizza. Köttbullarna får koka i mustig tomatsås till pasta. Ägghalvorna hackas ner och görs till äggsallad med majonnäs, curry och krasse och läggs på mackan. I mellandagarna blir det också mycket asiatiska rätter som är helt tvärtom mot all julmat. Variation är king!

Läs mer: 

Julmat från olika delar av världen – recept och inspiration

Julens mattrender 2021 – här är hetaste snackisarna 

Min mathelg med Zeina Mourtada – ”Gillar att bjuda på buffé”