Foto: Inge Skovdal

Mårtens gås - traditionell meny till Mårtensafton

Mårtens gås är en måltid som traditionellt serveras till Mårtensafton. Här hittar du en hel festmeny, traditionellt med svartsoppa och helstekt gås.

Festmeny för Mårtens gås

Förrätt

Svartsoppa

eller

Gåsleverterrine med aprikoskokt pärongarnityr

Varmrätt

Stekt gås med äpple och vanilj

eller

Helstekt gås fylld med  äpplen, katrinplommon och färsk timjan

Tillbehör:

Stekt rödkål med rosésallad och tranbär

Stekta rotfrukter med vanilj

Brynta potatisar

Efterrätt

Skånsk äppelkaka

Vintips till gås

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines (78614), Frankrike, 149 kr. Friskt, rent och balanserat med lätta tanniner, god syra och lite bärinslag.

Fakta: Mårtens Gås

Mårtens afton infaller den 10 november. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul.

Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!