Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Utför eller på längden - alla tillfällen kräver bra mellanmål!
Utför eller på längden - alla tillfällen kräver bra mellanmål!
Utför eller på längden - alla tillfällen kräver bra mellanmål!
Utför eller på längden - alla tillfällen kräver bra mellanmål! Foto: Shutterstock

Sportlov - 7 perfekta recept på mellanmål

Mellanmål stärker kroppen och gör att du orkar lite till. Ladda därför med goda och nyttiga mellanmål under sportlovet. Här är 7 recept att ha med som mellanmål till skidbackar, längdåkning, skogspromenader och skridskoturer.

Sportlov! Äntligen! Och massor av uteaktiviteter väntar denna, förhoppningsvis, snörika ledighet. Oavsett hur sportlovet ser ut är det viktigt att ladda med bra mellanmål och smarta saker som fungerar att ta med på utomhusaktiviteter. Här är recept på mättande och näringsrika mellanmål som passar perfekt till sportlovsfirare. Du hittar också bra prylar att ta med på utflykten. Se här!

Håll drycken varm i en termos

En bra termos är a och o för alla typer utflykter. Fyll den med varm choklad, kaffe, te, soppa eller iskallt vatten – efter behov och aktivitet. En praktisk, hållbar och snygg termos blir en god följeslagare genom livets utflykter. En okrossbar kopp är ett givet sällskap i utflyktspackningen.

Ett mellanmål kan vara både varmt och kallt. Huvudsaken är att det fyller på med energi. Förbered mellanmålet redan dagen innan så sparar du tid när det är dags att ge sig ut i backen, på spåret eller en långfärdsskridskotur på isen.

TIPS! Gör chiapudding i gamla rengjorda syltburkar och ta med (om du inte ska bära så långt) eller i lättare behållare om du ska bära med dig maten länge. Tänk på att de måste vara tätslutande.

Gör wraps med halloumi och avokadokräm om du är sugen på ett lyxigt mellanmål.

En hemgjord energibar fungerar som ett litet mellanmål.

Laga soppa på fjället

Koka din soppa på plats ute i skog och mark. Allt du behöver är vatten, pulver och ett bra stormkök. Toppa med hemgjorda mandelbiskvier. Så gott!

Klassiskt stormkök från Primus. Foto: Primus

Gör egen energigivande nötblandning

En näve blandade nötter och torkad frukt gör stor skillnad när benen börjar bli trötta och hjärnan vill slå på viloläge. Den bästa gör du själv!

Laga äppelpannkaka kvällen innan och ta med som mellanmål. Godast uppvärmda!

Rätt utrustning för friluftsliv och sportlovsfirare

En bra jacka är a och o när du ska vara ute vintertid. Välj en jacka som är lätt, lagom varm och där du kan lägga till och dra ifrån skalplagg beroende på temperatur. Täckbyxor eller täckshorts värmer bra i lift eller när man tar en paus. Varma, bekväma kängor och ullstrumpor är ett måste för at hålla fötterna varma. Packa matsäck och mellanmål i en bra ryggsäck - och glöm ej tändstickor eller eldstål om du ska laga mat ute. Och ta alltid med en tålig flaska till varm och kall dryck.

Foto: Produktbilder

Allvädersstövlar 2.0 - varma, lätta och vattentäta stövlar från svenska Polyver. Finns till små och stora fötter, med högt och lågt skaft. Ryggsäck från Sarek, ett svenskt märke där all tillverkning sker i Umeå. Lätt och perfekt att ta med på turen. Vattenflaskor, från Lékué och Hydroflask, i rostfritt stål isolerar vilket gör att varmdryck håller värmen längre. Finns i olika storlekar och modeller. En kåsa att bära med sig hela livet. Att använda som soppskål, till gröt eller en kopp choklad. Kåsan från Kupilka är tillverkad i en komposit med 50 % träfiber och 50 % plast. Alpinryggsäck, i modellen Bp22 med vadderat ryggparti, tillverkad i återvunnen polyester, från franska Picture. Praktisk med många fack och skön att bära med backen och skidspåret. Sköna fodrade kängor att gå med i skoterspår eller dra på sig efter en dag på skidor. Den här från Icebug i modellen Boda har kraftig sula för bra fäste.

Packa ner ett par extra strumpor och vantar om du ska ut på en längre tur. Gärna i vattentäta packpåsar så att kläderna håller sig torra oavsett väderlek.

Läs också: Bästa mellanmålen för dig som tränar

Artikel från Mitt kök